Повечето хора имат особено закостенели разбирания, базирани на общоприетите вярвания, че марихуаната служи само за упойващо вещество. Обществото не може да се отърси от припознаването на канабиса като свързан със злоупотреба с наркотици и наркокартели. Това растение е отричано от болшинството и боготворено от малцина, но все повече хора вече използват канабиса, за да бъдат здрави!

Още преди осем хиляди години древните лечители са били наясно с лечебните свойства на канабиса. Това мултифункционално, почти чудодейно растение е било възхвалявано от китайци, индуси, но и дори от западното общество. 

В днешно време обществото започва да преоткрива медицинската стойност на марихуаната. Новите разбирания (особено в САЩ) водят и до легализирането й в Калифорния през 1996 г., когато започва да се използва като успешно обезболяващо средство при пациенти със СПИН или рак.

С всяка изминала година канабисът се радва на все по-голямо доверие сред обществото. Фармацевтичните гиганти от години изследват медицинските му свойства. САЩ и Израел провеждат партньорски проучвания върху канабиса за лечение на левкемия и рак на простатата в института „Cure Pharmaceuticals“ и института по технологии „Technion“ в Израел. Събраните дотук доказателства предполагат, че канабиноидите несъмнено притежават противотуморни свойства.
Редица проучвания показват ефективността им за регресия на различните видове тумори. Има и много случаи, в които канабиса помага на деца, страдащи от редки форми на епилепсия. Все още не може да се говори за легална употреба на канабиноиди при деца, преди да се докаже, че не оказват негативно влияние върху умственото им развитие.

Националният Раков Институт (NCI) в САЩ признава ползите от употребата на канабиса за хора, болни от рак като обезболяващо средство, като стимулиращ апетита и подобряващ съня агент. Лекарите в САЩ са започнали да предписват канабиса на раково болни пациенти основно за симптоматично им лечение – канабидиолът подобрява поносимостта към химиотерапия и лъчетерапия.

Медицинската марихуана вече е легализирана в 29 щата в САЩ и броят им се увеличава с всяка година. Канабисът намира и нови интересни приложения сред възрастните хора като обезболяващо средство при артрити и други костно-ставни заболявания. 

Канабидиолът все по-често се влага в производството за продукти за здраве.
Вече има изобилие от препарати с канабис на пазара – от лосиони за тяло до хранителни добавки, в т.ч. и масло от канабидиол (CBD oil). Продуктите с медицинска марихуана са един от най-бързо разрастващите се сегменти във фармацевтичната индустрия по света.

Марихуаната за медицински цели все още има неясно бъдеще, но благодарение на наличните вече доказателства бъдещата й легализацията във всички страни по света става все по-възможна.