Звучи малко съмнително, но ново проучване е показало, че марихуаната предпазва хората от емоционалната болка на социалното изолиране.

Предишни проучвания са показвали, че лекарства без рецепта, като например Тиленол, намаляват физическата и социалната болка. Понеже Тиленолът влияе на CB1 рецепторите в мозъка, четирима учени на чело с Тимъти Декман, се заели да открият дали марихуаната не прави същото.

В проучването от четири части са участвали 7040 души при три различни методологии. Учените разгледали информацията от анкети, интервюирали ученици от гимназията и провели свой собствен експеримент с компютърната игра Cyberball, която чрез постоянното игнориране на играчите ги кара да се чувстват социално изключени и отхвърлени. Естестевно, участиците в експеримента са изпушили малко количество марихуана.
marijuana-addiction

След като разгледали всичката тази информация, Декман и неговите колеги заключили, че „консумирането на марихуана предпазва хората от негативните последствия, свързани със самотата и социалното изолиране“.

Учените обаче твърдят, че пушенето на трева е „неподходящ начин за справяне със социалната болка“. Тяхното откритие би могло отчасти да обясни популярността на тревата. Не е изненадващо, че марихуаната се използва като начин за самолечение.