Баскетболистът Мат Барнс, който сложи край на кариерата си след спечелената титла с "Голдън стейт уориърс" преди година, призна, че системно е пушил канабис преди мачове. Крилото прекара 15 сезона в НБА и игра за девет отбора. Той добави, че подобна практика е широко разпространена в най-силното баскетболно първенство.

"Пушех канабис шест часа преди мач. По традиция имахме лека тренировка сутринта, след това се прибирах вкъщи, пушех един джойнт, лягах да поспя, взимах душ и отивах в залата да играя", каза Барнс пред BBC.

Според 38-годишното крило, който се пенсионира през миналия юни, пушенето на канабис е много разпространено в НБА, независимо че е в разрез с правилата на Лигата.

Той дори обяви, че е разговарял на темата с бившия си треньор в "Уориърс" Стив Кър. Наставникът също е пушил канабис заради хронични болки в областта на гърба.

Употребата на канабис за медицински цели е легализирана в 29 щата в Америка и в общо девет от тези, в които се играят баскетболни мачове.

"Канабисът е част от моя живот, откакто съм 14-годишен, но не мога да кажа, че съм пристрастен. Това по-скоро ми помогна да спя по-добре, да не усещам болка след толкова много мачове, както и да съм във вътрешен мир", каза още крилото.

Друг бивш играч от НБА Кениън Мартин подкрепи думите на Барнс. През април той обясни, че 85% от играчите пушат по време на кариерата си.

Като всяка друга спортна организация НБА също има антидопингови правила. Те обаче се разделят на стимуланти, които подобряват представянето на състезателите, и канабисът, който е в отделна категория.

Ако играч бъде хванат да употребява канабис, при първо провинение той подлежи на специална програма за помощ и среща със специалисти. При втори случай се налага глоба от 25 хиляди долара, а при трета наказание от пет мача.

За стимуланти, които подобряват представянето, санкциите са сътветно – 25 мача, 55 мача и накрая минимум две години извън спорта.