Последните открития показват, че със силните си лечебни свойства, канабисът облекчава симптомите на страдащите от множествена склероза.

Изследователи от Quellenhof Rehabilitation Center в Германия са следили ежедневно 276 човека с мускулна спастичност свързана с МС, при които стандартните процедури на лечение не са имали ефект. Пациентите са взимали лекарство основано на канабис под името Sativex.

"Вече е доказано, че Sativex е ефективно и поносимо лекарство за пациентите болни от МС с мускулна спастичност," пише Др. Питър Флахнекър, главен автор на проучването.

Резултатите са публикувани  в изданието на European Neurology.

След първата седмица на прием, 75% от пациентите са показали значителни подобрения. Повече от половината пациенти решават да продължат с лечението и след 3 месеца, а симптомите им намаляват с 25%.

Sativex е фармацевтичен екстракт от канабис, съдържащ равно количество ТХК-тетрахидроканабинол и КБД-канабидиол, главните активни съставки на растението.

Лекарството е одобрено в 24 щата за употреба от пациенти с МС в САЩ.

Докато канабисът и лекарствата основани на канабис са най-ефективни при пациенти с множествена склероза, има и доказателства, че тези лекарства могат и да забавят развитието на заболяването.

През 2003 година, изследване, проведено от учени в Англия, използвали животински модели, гласи: "канабисът не само овладява симптомите на МС, но също така забавя невродегенеративните процеси, които водят до хронични увреждания и други заболявания."

Друго проучване, проведено от учени в Израел през 2013 г., подтвърждава това откритие.

Съществуването на фармацевтичният продукт Сативекс доказва неоспоримо ползите от конопа в медицината, що се отнася за изолираните съставки от растението, доказателствата се трупат и доказват, че съединенията в конопа работят по-добре заедно отколкото в изолация. Това е т.н. "ефект на антуража."

Коментар на д-р Санджей Гупта, относно изолирането на съставки от растението: Цялото растение е по-добро от колкото само част от него.

Още по темата:
1. Екстракт от канабис облекчава мускулната скованост характерна за множествената склероза 
2. ТХК и КБД помагат в лечението на множествена склероза
3. Канабиса и МС - новото зелено лекарство