Моше Рут е на 81 години и живее в Израелския дом за възрастни, в предградията на Тел Авив. Той също така е един от 11,000 израелци, които притежават разрешение от държавата да използват канабис за медициснки цели - лекарство, което му помага да забрави болезнените спомени от Холокоста.

Рут е един от първите пациенти получили легален канабис, след като е пристигнал в домът за възрастни през 1988 година. Освен за пост-травматичен стрес, марихуаната може да бъде предписана за Паркинсон, множествена склероза, артрит, Алцхаймер, Паркинсон, рак и много други болестни състояния.

От 2009, броя на пациенти с разрешения се е увеличил с близо 9000 човека, благодарение на множеството разтъсващи модерната медицина открития.

На скоро, 19 души на възраст от 69 до 101 години участвали в изследване, заради което е трябвало да употребяват канабис три до четири пъти на ден. След година лечение, изследователите наблюдавали намаляне на мускулните спазми, треперенето, болката, симптомите на пост-травматичен стрес, както и по-спокоен сън и регулиране на теглото. Пациентите също така са намалили употребата на фармацевтични лекарства, като са ги заместили с канабис.

Употребата на канабис е окуражавана от домът за възрастни - Хадарим, както и от много други такива из цял Израел. Тази подрепа е направила невероятна разлика, както за хората живеещи там, така и за работещите. Инбал Сикорин, главна сестра в Хадарим, споделя свойте виждания пред Асошиейтед Прес:

"Ние знаем как да се отнасяме с хората, но няма как да облекчим всичката им болка. Канабисът ги прави по-спокойни и комуникативни. Почти всички от нашите пациенти се хранят отново и техните настроения са много по-позитивни от преди. Промяната е невероятна!"

Моше е преследван от кошмари и спомени в продължение на десетки години, докато доктор не му предписал билката за първи път. Преживял Холокоста, казва че нищо неможе да промени неговото минало, но канабисът го прави по-лесно за приемане.

"Бил съм дете на Холокоста цял живот. Сега съм на 80 години и спомените не са си отишли, но най-после мога да се справям лесно с тях."

Канабисът в Хадарим може да бъде употребяван по много начини. Смесен с кисело мляко, като масло, чрез изпрители или цигари.


Ривке Холоп, на 85 години, предпочита да приема канабис под формата на кисело мляко.