Увеличението на MRSA (метицилин-резистентни Staphyloccus aureus) инфекции в болниците е все по-голям проблем както за лекарите, така и за пациентите, но според една американска компания съществува ефективен, базиран върху канабис дезинфектант – достъпен и способен да се пребори с тази супер бактерия.

MRSA е вид бактерия, която става все по-резистентна към антибиотиците. Инфекцията е станала все по-трудна за лечение и може да доведе до смърт. Броят на случаите на MRSA се увеличава рязко - от 2422 през 1997 г. в Англия и Уелс до 7684 през 2003/2004 г. само в Англия. Официалните данни показват, че около 15% от докладваните случаи на MRSA  водят до смърт.

Децата във Великобритания от 70-те и 80-те години са добре запознати с известните телевизионни реклами от онова време на белината Доместос, която е пропагандирана в продължение на няколко десетилетия.

„Доместос ... Избива всички известни микроби!“

Както сме свикнали и в днешно време да наблюдаваме анимирани микроби и бактерии втичащи се надолу в тоалетните чинии, непобедимият продукт се люлее на екрана като нашия спасител.

Днес, дезинфектантите представляват един огромен пазар потребители, които харчат милиони всяка година за течност за тоалетната, за кухненската мивка, и разбира се, новото поколение на дезинфекциращи кърпички и спрейове, които се използват, за да защитим нашите семейства от замърсяване на кухненските плотове и зоните за приготвяне на храни.

Ако просто можехме да убием вредните микроби и бактерии в човека също толкова лесно, нали? Ами очевидно можем, според проучване, което твърди, че канабисът показва „изключителна“ антибактериална активност срещу MRSA.

Но, истината е, че никой не иска да чуе за това. По искане на правителството, което е категорично против всякакви положителни новини относно канабиса да бъдат пускани за обща консумация, пресата просто отказва да ни каже за това голямо откритие.

За щастие в Америка нещата изглеждат по-различно.

Cannabis Science Inc

Д-р Робърт Меламед, директор и главен научен ръководител за Cannabis Science Inc, съобщи наскоро за текущото състояние на научните изследвания в областта на използването на природни растителни канабиноиди в намаляване на разпространението на устойчиви към лекарствата бактерии, включително метицилин-резистентни Staphyloccus aureus (MRSA), както и перспективите за развитие на лечения използващи цялото растение канабис.

Според проучвания, публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация и от Центъра за контрол на заболяванията през 2007 г., MRSA е отговорен за повече от 18 500 смъртни случаи на хора, пребиваващи в лечебно заведение всяка година, както и увеличаването на разходите за здравеопазване в следствие на това от около $9.7 милиарда.