Нигерийски студент бе осъден на смърт чрез обесване в Малайзия след като бе признат за виновен за трафик на близо 27 кг канабис на 16 юли, 2014 година.

Учечукву Нелсън Охаечези (Uchechukwu Nelson Ohaechesi), 37, е бил арестуван на 17 октомври 2010 г. в Черас, предградие на столицата на Малайзия - Куала Лумпур, близо до стълбището на мост, който пресича магистралата Taman Connaught. Нигериецът е обвинен по раздел 39B(1)(а) от Закона за опасните наркотици от 1952 г., който носи задължителна смъртна присъда по обвинение в трафик.

В своята защита, Охаечези твърди, че приятеля му Огочукву Хилире е носил чантата, съдържаща канабиса, в противоречие на неговите изявления пред полицията през 2010 година.

Върховният съдия Амелия Ти Хонг Геок Абдула заяви, че Охаечези не е успял да повдигне основателни съмнения в тезата на обвинението и че защитата му се равнява на „появила се прекалено късно нова мисъл, която е измислена и невярна“, отбелязвайки още, че не е отрекъл да е носил чантата съдържаща растителната маса преди и ако тя не е била негова той е щял да спомене това пред полицията по време на ареста си.

„В светлината на множеството противоречия и неизмеримо количество доказателства срещу обвиняемия, дошъл в Малайзия, за да учи английски език и да играе футбол, съдът констатира, че обвиняемия не е свидетел на истината“, казва съдията. „По този повод, съдът е на мнение, че смята защитата на обвиняемия за чисто производство и невярно с действителността.“ Общо седем свидетели на прокуратурата са призовани да дадат показания, докато защитата само един.

„Съдът осъжда обвиняемия ... да бъде обесен за врата, докато е мъртъв“, отсича безмилостно съдия Абдула.

В Малайзия има едни от най-строгите закони за борба с наркотиците в света, наказанията са тежки глоби или мигновено депортиране заради притежание дори на малки количества канабис или друг наркотик. За всякакви присъди за трафик или разпространение, смъртното наказание се прилага в национален мащаб.

Миналата година трима мъже са били осъдени на смърт за продажба на канабис в паркинга на болница през 2007 година. Те първоначално са били осъдени на 12 години затвор през 2010 г., но прокуратурата не е останала доволна от „снизходителната“ присъда.

Осъденият нигериец е поредната жертва на безмилостната „Война срещу наркотиците.“ В неговият случай, приложената присъда се позовава на закон от 1952 г. – време когато се е знаело твърде малко за наркотиците като цяло, още повече за терапевтичния потенциал на повечето от тях, особено за конопената билка (третиране на рак, множествена склероза, епилепсия, СПИН и др.), заради която той е осъден.

Не е изключение и фактът, че другите трима души, осъдени в Малайзия за трафик на канабис, са хванати в паркинга на болница. Това показва, че дори когато наказанията са сурови, хората отново ще рискуват дори живота си, за да си набавят необходимото лекарство, защото в края на краищата става въпрос за това, че достъпността на една билка пречи на печалбите на множество корпорации, а правителствата по света, прилагайки тези безумни и средновековни наказания, се позовават на остарели конвенции с неизяснени мотиви, които същевременно са толкова неактуални, колкото и самите средновековни наказателни методи на малайзийския съд.

Наскоро, Световната здравна организация призова за декриминализация на притежанието на наркотици. В световен мащаб, трябва да е ясно, че това е стъпка в правилната посока, защото другия вариант е Средновековие - както ясно си проличава. Няма наказание, достатъчно страшно, което да сплаши хората да постъпят правилно, а именно да защитят природата и нейните блага в името на общото благосъстояние.

Конопът никога не е убил някого, за сметка на това обаче хората, чрез войната срещу наркотиците, масово убиват заради коноп – време е това безумие да спре!