КБД или канабидиол бързо печели дебата около въпроса с използването на конопа като лекарство.

Повечето хора са чували за съставката, наречена Тетрахидроканабинол (ТХК), която е отговорна за така нареченото "напушване." Но, напоследък много внимание привлича друго химично съединение открито в билката, наречено Канабидиол (КБД).

За разлика от ТХК, КБД няма психоактивен ефект и поради тази причина не би трябвало да е проблем да бъде изписан от медицинско лице. Канабидиолът може да не притежава психоактивен ефект, но съществуват стотици изследвания доказващи лечебните му свойства.

Представяме ви пет факта, които трябва неизбежно да знаете за това уникално съединение.

Канабидиол (КБД) е ключова съставка от растението канабис

КБД е едно от 60-те съединения открити в конопа, които принадлежат към клас молекули, наречен канабиноиди. От тези съединения КБД и ТХК обикновено са най-концентрирани, следователно са най-разпознаваеми и изучавани.

Нивата на КБД и ТХК варират в зависимост от различните сортове коноп. Например, с помощта на селективни техники за размножаване, отглеждащите канабис са успели да създадат сортове с високи нива на КБД и почти нулево съдържание на ТХК.

КБД не е психоактивно

За разлика от ТХК, КБД не ви „напушва.“ Докато КБД е лош избор за любителите на развлечения, неговото изключително предимство като лекарство се използва от лекарите, които искат лечение с минимални странични ефекти. Причината, поради която КБД не е психоактивно се дължи на липсата на афинитет към CB1 рецепторите. CB1 рецептори са открити във високи концентрации в мозъка и са отговорни за психоактивните ефекти на ТХК.

КБД разполага с широк набор от медицинки ползи

И въпреки различният път на въздействие, КБД изглежда да притежава много от предимствата на ТХК. Според изследване от 2013 година, публикувано в британския вестник по клинична морфология, проучванията са установили наличието на следните медицински свойства:

Медицински свойства на КБД Ефекти
Антиеметично Бори се с гадене и повръщане
Антиконвулсивно Бори се с пристъпна активност
Антипсихотично Бори се с психически нарушения
Противовъзпалително Бори се с възпалителни заболявания
Антиоксидантно Бори се с невродегенеративните заболявания
Антитуморно, Антираково Бори се с тумори и ракови клетки
Антидепресантно Бори се с тревожност и депресия


КБД намалява страничните ефекти от ТХК

КБД изглежда предлага естествена защита срещу "напушването". Многобройни проучвания доказват контра действието на КБД срещу интоксикация от ТХК, включително увреждане на паметта и параноя. Двете съединения не ни подлагат на риск от смъртоносно предозиране. Въпреки това, за да се намалят потенциалните странични ефекти, хората могат да експериментират с различни сортове с по-висока концентрация на КБД.

КБД е все още незаконно

Въпреки че КБД е много обещаващо като лекарство, съединението остава незаконно в много части по света. В САЩ, КБД е класифициран като част от списък номер едно по наркотици, в Канада се намира в списък номер две (по важност). От друга страна FDA на САЩ наскоро одобри фармацефтичната версия на КБД за клинични тестове при педиатрична епилепсия. Опитите започнаха по-рано тази година. Получения сертификат за патент присъден на „U.S. Health and Human Services“ през 2003 година обхваща също и използването на КБД като метод за лечение на различни невродегенеративни и възпалителни заболявания.

Превод: Чанев, Виктор