Преработката на индустриален коноп у нас би улеснила бизнеса. Това каза д-р Юлиян Караджов - доктор по биология и експерт по наркотици.

Наскоро комисията по земеделие прие на първо четене промени, които биха позволили мярката.

Сега законно отглежданият у нас коноп се изнася за преработка, а оставането му тук е добавена стойност за икономиката, смята д-р Караджов.

„Хората, които отглеждат индустриален коноп у нас няма да го карат за преработка в Гърция или в Румъния, а ще го преработват тук и добавената стойност ще остане тук. Той се използва за всичко – като се започне от влакна, семена, извличат се разни продукти от шлюпките, от корените“.

България е последната европейска страна, която приема това и затова д-р Караджов се надява да няма още по-строги регулации:

„Ще видим, все пак движението е в нормална посока, което е навсякъде около нас. Щом се произвежда тук и това разнасяне насам-натам отпада, би трябвало да поевтинее. Но зависи от регулациите. Хората може да ги накарат да приемат безумни и безсмислени мерки, които да оскъпят нещата“.

Зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков поиска от законодателите министерството да контролира само отглеждането:

„Това е култура с много широко приложение, касае се за регулиране от доста министерства. Желаем подзаконовият нормативен акт, който ще урежда преработката на коноп да е на Министерския съвет“.

Има разлика между индустриалния коноп и марихуаната заради различния им състав, казват депутати, вносители на промените. 

Към аргументите за ползите от индустриалния коноп привържениците на идеята добавят и това, че разрешението има общо с прехода към зелена икономика.