Германия е една от многото европейски и международни страни работеща над решение за премахването на забраната върху растението канабис.
 
След като щатите Колорадо и Вашингтон направиха нужните законови промени, за да легализират канабиса, прогресивни усилия бяха направени и от много други страни - Уругвай, Ямайка, Израел и други. Немският град Бремен е един много добър пример за това, колко силен е станал ефектът на доминото.
 
Управляващите партии на Социалдемократите и Зелените се съгласиха, че притежанието на канабис не трябва да бъде преследвано от закона и че процесът на доставка на канабис трябва да бъде легален. Това решение павира пътя, както за аптеки продаващи канабис, така и за куриери в околията на Бремен.
 
"Ние се съгласихме над това, че употребата на канабис от възрастни не трябва да бъде преследвана от закона, доколкото легалната рамка в Бремен може да го разреши", казва Хенрик Мюлер, областен председател на Зелените в Бремен.
 
Планът е да се създаде пилотски проект с легални аптеки, добавя Мюлер: "Ние вярваме, че по този начин ще предпазим непълнолетните, тъй като употребата на канабис ще бъде разрешена само за възрастни, хората ще се образоват адекватно по темата, а потребителите повече да имат допир с черния пазар". Чрез декриминализацията полицията ще прекрати преследването на хора, които не извършват престъпление срещу други хора.
 
Реално погледнато, според сегашния закон, какво се случва, когато един човек е заловен докато употребява канабис? За да е валидно едно престъпление, то трябва да има поне по един извършител и жертва. В случая с билката е на лице следното: има извършител, има и жертва... но те са един и същи човек. Не е ли малко странно, хората да бъдат преследвани използвайки своето право на суверенитет?
 
В момента в Бремен, а и не само, се изгражда легален, контролиран пазар за канабис. Вече е въпрос само на време, кога това ще се случи и как точно ще бъде приложено.