В продължение на години мислехме карбона за един от най-екзотичните материали, от които може да е направена една кола. Възможно е в близкото бъдеще обаче това да се промени.

В своето шоу по CNBC любителят на бързи и красиви коли Джей Лено показа прототип, направен изцяло от... канабис. Разбира се, тук не става дума за сорт канабис, с който човек може да се напуши, а коноп разполагащ с ниско съдържание на тетрахидроканабинол. Въпреки това, индустриалния коноп притежава множество приложения и е изключително природосъобразен.

Близо 45 килограма канабис и 200 хил. долара е инвестирал собственикът на автомобила Брус Дайтзен в създаването му. Тялото на колата е по-леко от това, изградено от въглеродни нишки, но пък е 10 пъти по-устойчиво от стомана.

Още през 1941 година Хенри Форд заявява пред автомобилния свят, че всичко може да бъде направено от коноп, включително и гориво. За това, колата на Брус може да се движи и на биогориво, изработено от рециклирани аграрни отпадъци.

А в свят, който е загрижен колко голям е въглеродният отпечатък, който всеки оставя след себе си, кола, направена от коноп е напълно на мястото си.

Въглеродният отпечатък, който оставя производството само на един обикновен автомобил е 10 тона. Прототипът на Брус е абсолютно въглеродно неутрален.