По време на гласуването във вторник бе прието решението за създаването на програма за употреба на медицински канабис в щата. Мисисипи бе и един от няколкото щата, които приеха нови промени за регулирането на употребата на наркотици по време на вота, пише изданието VICE.

В Орегон пък бе приета революционната Марка 110, която декриминализира употребата на всички видове наркотици, включително кокаин и хероин. Щатът също така легализира и достъпа до халюциногенни гъби за медицински цели.

Аризона, Монтана, Ню Джърси и Южна Дакота също гласуваха за узаконяването на канабиса за развлекателни цели. В Южна Дакота отделно бе одобрени и създаването на специален режим за употреба на канабис с медицински цели. В Колумбия – столицата на щата, вече е разрешена и ползването на халюциногенни гъби.

Всичко това са добри новини за привържениците на по-свободното използване на наркотични вещества, както и за канабис индустрията, и правят декриминализирането на тревата на федерално ниво в САЩ все по-вероятно. В момента 33 щата позволяват използването на канабис за медицински цели и 11 за развлекателни.

Някои от щатите, които приеха мерките тази седмица, традиционно са защитници на войната срещу наркотиците, в която чернокожите американци са с непропорционално висок дял на арестите.

„В сегашните времена белите хора се възползват от икономическите ползи на това растение (канабис – бел. ред), но все още има хора, които излежават абсурдни присъди, които няма да бъдат коригирани“, казва Джоунс Бонър, която е афроамериканка и притежава компания за коноп. По думите й в нейния роден щат има много земеделци, които живеят в бедност и с отглеждането на марихуана биха могли да подобрят финансовото си състояние.

По думите на Мат Сътън, говорител на неправителствената организация Drug Policy Alliance, подкрепата за реформата в законодателството за наркотиците е от съществено значение в контекста на по-широката борба срещу полицейското насилие и проблемите в съдебната система.

Според него е наистина забележително това, че узаконяването на марихуаната ще се случи в щати като Монтана, където е и най-голямата разлика на етническа основа при арестите за притежание на трева, или в Южна Дакота, където 10% от всички арести са свързани с канабис.

Икономическите ползи, най-вече във времена, в които пандемията източва държавните ресурси, отчасти са причината за подкрепата за реформата в закона за притежание на канабис, подкрепена и от двете водещи партии в САЩ.

Според Дейвид Кълвър, вицепрезидент на канадския производител на марихуана Canopy Growth, основното заключение е, че с гласуванията от тази седмица се засилва инерцията за приемането на канабиса на федерално ниво. По думите му е исторически момент самият факт, че този разговор се води, имайки предвид промените в щати като Мисисипи и Южна Дакота.

Според Кълвър най-добрият сценарий за канабиса би бил, ако демократите успеят да спечелят както Белия дом, така и Сената. Кандидат-президентът Джо Байдън даде сигнал, че подкрепя декриминализирането на тревата. Неговият кандидат-вицепрезидент сенатор Камала Харис пък подкрепя проектозакона MORE (Marijuana Opportunity, Reinvestment, and Expungement Act), в рамките на който канабисът трябва да бъде премахнат от списъка със субстанциите, чийто внос, производство, притежание и разпространение се контролират от държавата.

MORE бе приет от съдебната комисия на Камарата на представителите през 2019 г., но е малко вероятно да мине и в Сената, ако републиканците запазят контрол.