Ново изследване върху употребата на канабис като лекарство в Колорадо и симпозиумът "Канабис и Здраве" в събота разглеждат над дузина проучвания наблюдаващи употребата на канабис с цел третиране на пристъпи и безсъние.

"Предпочитам да съм нелегално жив, от колкото легално мъртъв", казва 15 годишния Колтън Търнър.
 
Четири пъти дневно Колтън взима своето лекарство. Той използва олио от канабис с цел да облекчи болестта на Крон, заболяване, с което се бори от 11 годишна възраст. До миналата година, за него битката е била пред загубване.
 
"Пробвал съм почти всяко фармацевтично лекарство, което е на пазара, докато не се озовах в инвалидна количка", казва Колтън.
 
"Той се разболя и ние нямахме повече възможности", споделя майката на Колтън, Уенди Търнър.
 
Отчаяни и търсейки чудо, семейството се мести да живее в Колорадо през 2014 година и се обръща към растението коноп.
 
"Мислихме си: 'Какво пък? Трябва да опитаме!' и успяхме!", казва Уенди.
 
Случаят на семейство Търнир е само един от многото споделени на симпозиума.
 
"Ние много се гордеем с тази програма и нейния потенциал", казва Кен Гершман. Той споделя, че предстоят да бъдат приключени девет проучвания разглеждащи лечението на заболявания вариращи от безсънието през възпалителни процеси до пост-травматичен стрес.
 
"Ние не трябва да си заравяме главите в пясъка Трябва да се научим да взимаме по-адекватни решения основани на доказателства", добавя Гершман.
 
А относно Колтън, който е напуснал болничното легло и сега обикаля свободно планинските върхове, надеждите на семейството му са, че тези изследвания ще доведат до действия, които ще разрешат на семейства като тяхното да използват канабис като първо средство за лечение, а не като една алтернатива.
 
"Ние искаме хората да разберат, че това е едно добро растение", добавя майката на Колтън.