Модерните автомобили дължат голяма благодарност за развитието си на един човек – Хенри Форд. Създателят на популярната марка „Форд” имал една мечта – да „произвежда автомобили, които са на разумни цени, издръжливи и ефективни”

За жалост голяма част от визията на Форд за бъдещето на автомобилите не се осъществява и днешната автомобилна индустрия е далеч от това, което той си е представял в началото на миналия век – особено предвид факта, че Форд е предсказал, че новите леки коли ще се произвеждат от коноп и ще се задвижват от биогорива.

Всъщност още през 1941 г. Форд конструирал кола, създадена от биоразградими целулозни нишки коноп, сезал и слама. Тя се задвижвала от конопен етанол. През 1925 г. в интервю за Ню Йорк Таймс Фод казва:

„Горивото на бъдещето ще идва от пловодве. Гориво, което може да бъде ферментирано има и във всеки зеленчук. В едногодишната реколта на поле от картофи има толкова много гориво, че то би било достатъчно да захрани всички машини за култивацията на сащото поле за следващите 100 години”.

Защо тази визия за бъдещето още не е осъществена?

Причините са много, но основно се касае за политиката на 20 век, която защитавала петролната индустрия. За щастие днес това започва да се променя с постоянната нужда от използване на чиста енергия.

Въпреки че плюсовете на етаноловото растително гориво все още са предмет на дебат, се очертава една позитивна тенденция. Пазарният дял на горивата от този източник се е покачил от 1% на 7% през последните години. Немалка част от новите седалки на Форд в наши дни се произвеждат от коноп и соя.

След повече от 75 години компанията Форд може би се движи в оригиналната посока, в която създателят й е искал тя да се движи.