Учени от Техническия университет в Дортмунд съобщиха, че са успели да синтезират ТХК по тотално нов начин. Докладът публикуван през август показва как чрез използването на мая може да се създаде Тетрахидроканабинол (ТХК) и съвсем скоро - Канабидиол (КБД), докладват колегите от Ню Йорк Таймс.
 
Двата широко известни канабиноида - ТХК и КБД, се славят с полезното си действие в третирането на различни болести и заболявания. Синтетичните ТХК и КБД са създадени за лечение на клинични състояния, но множество изследвания показват, че натуралните канабиноиди създадени от растението канабис, широко разпространено в природата, са много по-ефективни за лечение. Единственият проблем за сега, е че учените не са напълно осъвършенствали процеса за създаването на тези синтетични ТХК и КБД.
 
След като растението е все още забранено в много страни, възможността да се създаде ТХК и КБД за изследователски цели е голям напредък в науката. Много учени имат проблеми с набавянето на растението за изследване. Въпреки, че канабиноидите произведени от мая не са толкова ефективни, колкото тези произведени от растението, те все пак отварят нови врати за напредък в конопената наука.
 
"В момента разполагаме с растение, което може да бъде наречено 'Ферарито' в света на растенията, щом става въпрос за производство на полезни химикали." споделя д-р Джонатън Пейдж, професор в Университета на Британска Колумбия. "Канабисът е на първо място."
 
Много хора използват канабис, както за медицински, така и за развлекателни цели, а растението вече е помогнално на мнозина. За в бъдеще, маята може да пресъздаде химикалите от растението 1 към 1, но за момента майката природа е трудна за копиране.

Какво е мая?
 
Мая̀та е биологичен продукт, представляващ концентрирана маса от дрожди от вида Saccharomyces cerevisiae. Използва се при приготвяне на хляб и други тестени продукти. Тя превръща захарите на продукта във въглероден диоксид и етанол. На нея се дължи процесът на втасване на тестото при приготвяне на хляб, предшестващ печенето му. Използването на картофи, яйца, царевично брашно, захар спомага за по-бързия растеж на дрождите. Сол и мазнини забавят растежа им и коригират процеса на втасване на тестото.
 
Маята може да бъде:
 
По произход - хмелова, нахутова, бобова;
По предназначение - хлебна (за хлебни изделия), бирена (за пиво и фармацевтични цели).
Тя също така може да е прясна или суха. Сухата мая може да се съхранява дълго време, докато прясната мая се разваля бързо и трябва да се държи в хладилник, но от друга страна е по-ефикасна. Сухата мая (на прах или гранули) е изобретена по време на Втората световна война.
 
Не се знае кога за първи път е използвана мая, но се счита, че това е станало в Древен Египет. В Европа основни производители на мая са Франция, Турция и Русия.