Произхода на канабиса, показва, че връзката на хората с растението канабис е започнала, когато ние още не сме били хора. Учените предполагат, че канабиса и човека са еволюирали заедно, което прави малко вероятна перспективата двойката да бъде разделена, какъвто е случаят при войната срещу наркотиците, която би трябвало да бъде "спечелена" в традиционалния смисъл на думата. При положение, че повече от половината граждани на САЩ искат пълна легализация на канабиса, логично е да се изучи произхода на канабиса, за да може да създадем чисти представи за бъдещето, когато знаем нашето минало.

Канабисът е бил роден в планините на Азия

Не можем да бъдем сигурни, но повечето учени са съгласни, че канабиса е произлязъл от хълмовете на Хималаите в азия. Като тропическо и суб-тропическо растение, може пре-спокойно да предположим, че канабисът се е родил в екваториалната зона на Азия, правейки другите континенти като Южна Америка, Австралия и Африка възможни места, за бързо разпространение на вида.

В своята книга, "Канабис: Еволюция и Етноботака", авторите Робърт Кларк и Марк Мерлин обсъждат, как промяната в климата през плейстоценската и холоценските ери е повлиял на разпространението на канабиса. От тези данни е логично да предположим, че канабисът е съществувал поне 2 милиона години, докато по-голямата чат на неговата еволюция е била по време, в което най-големият благодетел на растението се е превърнал в доминиращата сила на Земята. Главно, това са бозайниците и птиците, които определено са се хранили с многото, богати на хранителни вещества, семена на растението.

Естествено, истинският произход на канабиса лежи на повече от 2 милиона години, имайки впредвид, че растението е плевел, с дълги корени, които се разтягат много преди предисторическите времена. Но ако растението е произлязло от Азия и бързо се е разпространило по целия свят, това може да е благодарение на това, което в момента се нарича човек.

Възможноста Канабиса и Хората да са еволюирали заедно е много голяма

Много противоречиви, но възможни хипотези, са били изказани, с предположения, че хората и канабиса са еволюирали заедно. Университетът на Калифорния в Бъркели описва съвместното развитие с прости термини:

"Терминът 'съвместно развитие' се използва в случаи, в които два (или повече) вида, имат взаимен ефект върху своята еволюция. Например: еволюционна промяна в морфологията на растение, може да има ефект върху еволюцията на тревопасните... и други."

Ако тази хипотеза е вярна, това означава, че съвременният човек, директно е повлиял върху съществуването на растението коноп, и обратното; концепт, който не се приема лесно в свят, където интриги даващи сила на войната срещу наркотици, все още определят растението, като опасно зло, което трябва да бъде изгонено и унищожено завинаги. Но все пак, има добри доказателства, подкрепящи идеята, че човека и конопа са еволюирали заедно.

Например, приемете факта, че растението канабис е колонизатор. Това означава, че в природата, растението има нужда от просторна и чиста почва за да расте. Както Мел Франк и Ед Оузентал подчертават, чисти участъци с плодородна земя не се срещат често в природата; само след буря, наводнение, пожар или някакъв друг вид природно бедствие. Като колонизатор, канабисът трябва да е имал краткотраен живот, щом растителност с по-голям растеж се е нанесла. Това означава, че перфектната среда за растението е участък чиста земя, която си остава чиста. А такава почти няма.

Довел ли е канабисът до цивилизация?

Нашите ранни човешки предци, са имали вроден навик, да обработват земята за селскостопански цели, следователно, канабисът е намерил перфектния партньор, който е предоставял по-чисти и плодородни земи, от колкото растението би намерило само. Това означава, че взаимодействия между двата вида са били възможни през неолита. Интересното е, че известни фигури са спекулирали, че новият селскостопански начин на живот на хората през неолита, е бил с цел отглеждане на растения канабис и е възможно, канабисът да е бил първият и по-късно единствен посев на човечеството. Известният автор, астроном и астрофизик Карл Сейган, отива една крачка напред и предполага, че ако канабисът ни е довел до селскостопанство, следователно ни е довел до цивилизация.

Хората са Физиологически свързани с канабисът

Ако предишните теории за съвместната еволюция на човека и канабиса не са достатъчно убедителни, съществува факт, че канабисът е буквално, физически част от човешката генетика. Добре е известно това, че има хиляди канабиноидни рецептори, разпръснати из човешкото тяло, с най-голяма концентрация в човешкия мозък и гръбначен стълб. Тези рецептори взаимодействат с канабиноиди, за да произвеждат различни ефекти върху централната нервна система на човека - става въпрос за канабиноиди, които са налични само при консумация на коноп. Според проучване от университета в Окланд, тези канабиноидни рецептори се намират в мозъка през всички стадии на човешкото развитие.

"Канабиноидните рецептори са разпространени по хетерогенен начин по мозъка и гръбначния стълб на зрелите хора. Мозъка съдържа високо количество срещащи се места на канабиноидните рецептори в назъбената гънка, рога на Амон и субикулума на хипокампуса; високи количества свързващи места на рецептори са също така забелязани в енториналния кортекс и амигдалоидния комплекс. Срещащи се места на канабиноидните рецептори присъстват навсякаде в неокортекса..."

Хората подкрепящи канабиса, често цитират факта, че понеже хората имат тези канабиноидни рецептори, те са създадени, за да използват коноп. Но по-дълбокият и често задаван въпрос е: Дали хората са еволюирали тези канабиноидни рецептори натурално, или те са се появили в резултат на нашета далечна връзка с растението канабис?

Ако хората са развили тези канабиноидни рецептори в резултат на хилядите години проведени в отглеждане, благоговение и консумация на растението, тогава идеята, че човекът и канабисът са еволюирали съвместно е фактически вярна. Предположенията, че хората независимо и случайно са еволюирали тези рецептори, нямат никаква логика поради абсолютния недостатък на доказателства и логика.

Древната История Показва Ранна Човешка Употреба

Между 8000 и 10,000 години назад, хората са използвали опънат коноп в правенето на съдове и други употреби в района в който сега се намира Тайван. Това означава, че растението определено е било отглеждано и обработвано за различни видове употреба, включително и обществени, което поне частично е било основано на отглеждането му.

Намерени са записи в Китай от преди 5000 години, описващи медицинските ползи от канабиса; записите са по-късно попаднали в Индия и още по-късно в Гърция и Египет.

Докато е възможно, че конопът е бил първноначално отглеждан заради своята стойност като суровина, евентуално науката е напреднала достатъчно, за да създаде видове на растението, които имат по-силен опияняващ ефект. Видове водещи до днешното растение коноп са били създадени още през 1587 от D'Ale' champs, докато бъдещи сортове са били описани по-подробно от Линеус през 1738 и Ламрак през 1780.

Днешните Хора и Канабиса

Последните 200 години канабисът е бил разработен до много високо специализирани сортове, но почти всички съвременни производители на канабис предпочитат да се съсредоточат върху силата на произведения коноп. Докато обикновените сортове имат 10% ТХК, по-силните съдържат повече от 20% ТХК. Тези сортове могат да се сравнят по ефективност с други по-силни наркотици съдържащи опиум, кокаин и бензодиазепан - факт често използван от власта в техните опити да тормозят производителите и потребителите на коноп.

Но въпреки вечната Война Срещу Наркотици, американците показват силно желание да разрешат на природната връзка между хората и канабиса да продължи, докато по-голямата част от населението на САЩ подкрепя легализацията. Но спирането на проучвания свързани с конопа заедно с демонизацията на растението, отлага такъв вид действие за много напред. Но хората подкрепящи канабиса много често не искат да признаят, че има негативни ефекти на лекарството - особено неговото пушене - и по този начин, те подкопават собствената си кауза.

Истината е, че трябва да намерим баланс в този проблем и че балансът може да бъде достигнат, щом разберем всъщност колко сме свързани с растението; за по-добро или по-лошо. Какъвто и да е случая, е очевидно, че сегашните закони относно канабиса не работят; закони, летящи в лицето на факта, че произхода на конопа е дълбоко свързан с произхода на човека.