Откакто канабиса получи правен статут за медицинско приложение в редица държави, нарастващ брой клинични изследвания и пациентски проучвания продължават да разкриват нови терапевтични приложения на конопената билка.

Най-скорошните научни открития, свързани по-специално с канабиноидната съставка на канабиса – канабидиол (CBD), го потвърдиха като източник на антиеметични, антиконвулсивни, антипсихотични, противовъзпалителни, антиоксидантни, антитуморни и антидепресантни свойства в конопената билка.

Пет важни факта за канабидиола

Широкият набор от медицински ползи на канабидиола е оглавен от неговите антиконвулсивни качества, които се борят успешно с пристъпната активност при различните форми на епилепсия.

През последните две години започна да се говори и за приложението на канабидиолова терапия при деца и подрастващи в САЩ, Израел, Испания и Канада, при които се наблюдават забележителни резултати. В много от случаите, този тип терапия е последната опция, която родителите опитват, за да разберат, че всъщност екстрактът от билката се справя не само с пристъпите на децата, но и помага в справянето със страничните ефекти от другите медикаменти, които оказват допълнително негативно влияние върху общото състояние на младите пациенти.

След тези последни научни открития, пациентски признания на излекувани с канабис и обсъждане на темата по световни конгреси от българската асоциация на родителите на деца с епилепсия заявиха пред 24 часа, че започват информационна кампания за ползите от конопената билка.

Веска Събева, председател на асоциацията от 1998 г. и заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания в интервю пред медията обяснява защо стартира кампанията:

Досега се е говорело само за вредата от конопените растения. И не се знае нищо за това, че марихуаната може да бъде използвана за лекарствени средства за тежки заболявания или тежки форми на някои заболявания като например резистентната епилепсия. Самите ние бяхме изненадани, когато преди години такива данни започнаха да се обсъждат на научни конгреси и преди всичко на конгреси по епилепсия. Научните съобщения обаче бяха последвани от изследвания в много страни и на база резултатите от тях започна разрешаване на такава терапия на национално равнище.

Самият екстракт, който лекари и пациенти в САЩ твърдят, че лекува е извлечен от непсихоактивни сортове канабис, следователно няма опияняващ ефект върху възприятията на пациентите. Поради тази причина се смята, че е безопасен и за деца. Допълнителни данни намекват, че децата приемат по-леко ефектите на тетрахидроканабинол (THC) и приложения на екстракти с равни съотношения на THC:CBD също демонстрират обещаващи резултати, като се стимулира апетит и допълнителна енергия.

Резултатите при успешните случаи където билката демонстрира своя терапевтичен потенциал, в редица случаи до 80% успеваемост сред пациентите възползващи се от лечението, са в действителност забележителни. От стотици пристъпи на ден за сравнително кратък период от време биват свеждани до няколко на седмица. Деца прохождат за първи път, проговарят и буквално се връщат или влизат за първи път в съзнание.

Семейства, които искат да лекуват децата си, страдащи от епилепсия, намират първата доза надежда в специално масло от канабис

Основните притеснения за безопасността на лечението в случаите на тежка форма на епилепсия не надделяват пред демонстрираните резултати. От това би следвало да се проучат обстойно действителните ползи от билката за това заболяване и да се даде достъп до този тип лечение на нуждаещите се в България, които са по приблизителни данни над 70,000. Според лекарите при 15,000 от тези пациенти възможностите за лечение са силно ограничени.