Семейството на покойната реге суперзвезда Боб Марли ще участват в дяловата инвестиция на Marley Natural, марка която ще предлага „наследствени ямайски сортове канабис“, вдъхновени от тези, на които самия Боб се е наслаждавал по времето си.

„Баща ми щеше бъде толкова щастлив да види как хората разбират за лечебната сила на билката,“ казва дъщеря му Седела. „Той гледаше на билката като на нещо духовно, което може да събуди нашето благосъстояние, да задълбочи размислите ни, да ни свърже с природата и да освободи нашата креативност.“

Седела Марли споделя, че Marley Natural е “автентичен начин да почетем наследството на Боб чрез включването на неговия глас към разговора за конопа и същевременно да помогнем да се сложи край на социалните вреди причинени от забраната.”

Компанията за канабис се очаква да започне да доставя своите продукти в райони, където конопа е легален до края на следващата година. Наред с ганджата, компанията - подкрепена от Privateer Holdings, частен инвестиционен посредник, който се занимава с инвестиции в канабис индустрията - ще продава кремове, лосиони и аксесоари вдъхновени от конопа и самия Боб Марли.

Седалището на компанията ще бъде в град Ню Йорк. Продаваните аксесоари ще се продават в световен мащаб. Действителните канабисови продукти ще имат една и съща марка, но ще се отглеждат и дистрибутират на местно ниво в юрисдикции, в които билката е правно уредена, за да се придържат към сложната схема на регламента, който сега обхваща употребата на канабис.

„Вероятно няма по-известна културна икона свързана с билката от Боб Марли,“ казва Брендън Кенеди, главен изпълнителен директор на Privateer Holdings. „Боб нарича конопа – Билката, и добавя, че тя е изцелението на нацията. Но, той не говори само за една нация, той има предвид цялото човечество.“

Близо три десетилетия след смъртта му, ямайската реге звезда е по-популярна отколкото във всеки един момент от неговия живот. През изминалата година, която приключва през октомври, той е девети поред сред най-добре платените знаменитости, които не са сред живите, според Forbes. Изпреварващ по доходи с около 20 милиона долара личности като Мерилин Монро или Джон Ленън.

Сделката с конопа може потенциално да постави Марли на челното място, сега заето от Майкъл Джексън. Кенеди е изчислил, че продажбите в световен мащаб на билката са на стойност между $150 и $200 милиарда годишно, въпреки че, разбира се, повечето от тези продажби са незаконни.

Кенеди започва преговори със семейството на Марли през 2013 г. и тогава става ясно, че те са недоволни от нелицензираната употреба на образа на Боб в канабис клубовете по целия свят. „Партньорството с нас е начин да се защити неговия образ.“

„Научихме много през последната година около възгледите на Боб към канабиса и това как той гледа на билката. За нас е чест да работим със семейство Марли, за да придадем на гласа му професионална, автентична и модерна марка, която ще бъде първа по рода си в канабис индустрията,“ казва още Кенеди.

Цялото семейство на Боб се обединява зад инициативата за брандиране. „Съпругът ми вярваше, че билката е естествена и положителна част от живота“, казва Рита Марли, вдовицата на Боб, „усещаше, че е нещо важно за този свят. Боб очакваше с нетърпение този ден.“

Стартирането на първата глобална марка канабис идва в момент когато забраната е оспорвана по целия свят и така наречения „кана-бизнес“ се развива с темпо обикновено присъщо за технологичната индустрия.

Марли, който почива през 1981 г. на 36 години, е Растафари и вярва, че билката е „свето причастие.“ Според Псалм 104:14 в Библията - „Той кара тревата да расте за добитъка и билката за служба на човека.“

Марли умира, без да остави завещание, което води до години на съдебни спорове за собствеността на неговите записи, издателски и други активи. През 2011 г. списание Billboard изчислява, че търговията с пиратска музика и стоки с името Боб Марли е на стойност $600 милиона на година.

Реге-идолът никога не е демонстрирал особен интерес към парите. През 1979 г., Марли е помолен да каже дали смята себе си за богат човек с много притежания, а той казва: „Притежанията ли ви правят богати? Аз нямам такова богатство. Моето богатство е живота, завинаги.“