Тази седмица, парламента на Обединеното Кралство ще дискутира предложение да се легализира частично растението канабис, благодарение на множеството кампании в полза на легализация на растението.

Закон за легализацията на канабиса (медицински цели) ще се преразгледа за втори път след първата му поява пред представителите през октомври 2017. Законът има за цел „разрешаването на производството, снабдяването, притежанието и употребата на канабис и екстракти от канабис за медицински и научни цели“.

Случаите в които хора успешно лекуват заболяванията си с този клас Б дрога създадоха силна вълна от подкрепа за легализацията на канабиса в Обединеното Кралство. Един от случаите, които оставиха в шок повечето лица от медицината е на шест-годишно момче от Англия, страдащо от рядка форма на епилепсия. Детето бе заведено в Холандия от родителите си, където е било подложено на лечение с това лекарство. Родителите му твърдят, че както е имал по 30 пристъпа на ден, за 24 дена спрял да ги има изобщо.

Майката на момчето набляга на факта, че дозите са били минимални. Само три капки олио от канабис на ден са били достатъчни, за да спрат епилептичните пристъпи.

Според Британските закони днес, хора притежаващи канабис могат да бъдат наказани с максимум от пет години затвор, огромна глоба или и двете. Все повече от полицейските служби в Обединеното Кралство, взимат решението да не наказват нарушителите с малки количества.

Известни личности като Ръсел Бранд, Сър Ричард Брансън и Стинг подкрепят кампанията за легализация.

Други нации са облекчили законите си в тази насока, с цел да помогнат на хора страдащи от различни заболявания. В Австралия, Пуерто Рико, Полша, Чехия, Канада, Харватия и Македония някои форми канабис са легални за медицински цели, докато отглеждането на растението в Турция е разрешено, точно поради подобни съображения.

Полицаите в Германия искат канабиса декриминализиран.