В България канабисът е класифициран като наркотично вещество от клас А. Това го поставя в същата категория като кокаин, хероин, MDMA и амфетамини. Това прави притежанието му незаконно.

Санкции

Наказанието за притежание на канабис е лишаване от свобода от една до шест години, както и глоба от 1000 до 5000 евро. Тези санкции могат да варират, в зависимост от това дали е с цел разпространение и какво е количеството на растението.

Разрешено ли е отглеждането на канабис в България?

Министерството на земеделието позволява на фермерите в България законно да отглеждат коноп. Това става след подаване на предварително заявление и молба. Експертът от министерството на земеделието Стефка Дамянова изясни, че наредбата им за законно отглеждане на канабис е в норма само при определени условия.

Наредбата гласи, че само растения, съдържащи незначително количество тетрахидроканабинол TХК, ще бъдат законно разрешени за отглеждане. "Незначителното" количество от веществото е по-малко от 0,2%. Това значи, че може да се отглеждат растения, които се използват само за индустриални цели.

Има магазини, които предлагат конопени семена като източник на витамини, както и омега-3 и омега-6 мастни киселини. За тях също трябва да се заяви предварително, че не съдържат ТХК или е в допустимите граници.

Медицински канабис

През 2016 г. законодателите на страната отхвърлиха предложение за легализиране на канабис за медицински цели. В 240-местния парламент в България само трима подкрепиха предложението.

Законопроектът е въведен от депутат от парламента Велър Енчев Пенков, който включва  списък на заболявания и медицински състояния, които могат да бъдат лекувани с канабис. Неговото предложение е легализирането на употребата на спрей, съдържащ канабисово масло. Според Пенков хиляди хора, които страдат, биха могли да облекчат болката си, ако могат да използват този спрей.

Депутатът изрази подкрепата си за научните изследвания,които показват ефективността на канабиса при облекчаване на симптомите на рак и множествена склероза, както и за смекчаване на някои странични ефекти на химиотерапията.