Един съд в Германия отсъди, че сериозно заболелите пациенти могат да отглеждат канабис за медицинска употреба. Въпреки това, строгите условия на постановлението, биха могли все пак да попречат на отглеждането от страна на някои пациенти.

Постановлението от 7 Декември, което все още не е встъпило в сила, е съставено от Федералният Административен Съд в Мюнстер, предава ДВ. Според постановлението, на сериозно болни Германци - за които никои други терапии не са възможни или ефкетивни, но които биха могли да извлекат медицинска полза - би могло да бъде разрешено отглеждането на марихуана в домашни условия.
 
Пациенти, които искат да вземат участие, могат да подадат молба във Федералния Институт по Наркотични вещества и Медицински Приспособления (Federal Institute for Drugs and Medical Devices (BfArM)) за издаване на разрешение за самолечение с марихуана, отглеждана в домашни условия, посредством употреба, следена от съответното медицинско лице.

По-рано, всички подобни искове за медицинска марихуана, бяха отказвани по директива на Федералното Здравно Министерство. Федералният Административен Съд отсъди, че тази практика е незаконна.

„Това постановление е повратен момент по пътя към едно по-добро снадяване на немските граждани с лекарства, основаващи се на канабис,” каза Франхо Гротенхермен, председател на Германската Асоциация за Канабиса като Лекарство.

„Повечето пациенти не могат да си позволят продуктите от Канабис, разпространявани от фармацията,” казва Гротенхермен. „Легално отглеждане на растението в домашни условия, за пръв път отваря за тях алтернатива, която могат да си позволят. Непоносимо е, че много пациенти трябва да разчитат на незаконни източници или незаконно само-отглеждане за своите медицински нужди.”

За жалост, на пациентите, чиито здравни осигуровки покриват цената на лечение с канабиноидни лекарства, няма да бъде издавано разрешение за отглеждане, каза Съдът.

В особенния случай на страдащ от множествена склероза ищец, съдиите отсъдили в полза на правителството, което отказало на ищеца разрешение за отглеждане на канабис. Ищеца не е бил способен да убеди съда, че изкуственено извличаният канабиноид дронабинол (синтетичен THC) не притежава същият медицински ефект, както канабиса, който той отглеждал за своето лечение.

„Дронабинолът действа само като добавка,” казва Д-р. Оливър Толмейн, адвокат на ищеца. Той заяви, че хората, които го използват, имат нужда от по-малко количество канабис, с цел постигане на същия ефект.

Все пак, аргументите от страна на правителството, за отказ по всички искания на пациенти относно отглеждането на медицински канабис, бяха изцяло отхвърлени от съда. „Ако не съществува опция за лечение, която пациента да може да си позволи, лиценз за лична култивация на канабис трябва да се вземе под внимание -- по преценка на Федералния Институт по Наркотични вещества и Медицински Приспособления (BfArM)," отсъди съда.

На Федералният Институт по Наркотични вещества и Медицински Приспособления няма да бъде разрешено да изисква от кандидатстващите за отглеждане на свой собствен канабис, да влагат строги гаранции срещу извършена кражба, както изискват фармацевтичните компании. Клаузите от Законът за Наркотичните вещества на Германия, както и международните спогодби за контрол над наркотиците, трябва да бъдат упражнявани над обикновенните индивиди, с цел това да бъде възможно.
 
Според Д-р. Толмейн, Германските законодатели са длъжни да действат съобразно това съдебно решение. „Ако Здравното Министерство не желае пациентите да отглеждат канабис с цел само-лечение, трябва да стане абсолютно ясно в закона за здравните осигуровки, че министерството трябва да поема разходите за лекарства, съдържащи канабиноиди или медицински канабис, на иначе нелечими пациенти,” каза Д-р Толмейн.
 
Лечение с канабис или канабиноиди под медицински контрол, е понастоящем възможно по един от 2 различни начина в Германия. Първо, дронабинол, синтетичният THC, екстракта набилон и екстракта от канабис Сативекс (който съдържа еднакви пропорции THC и CBD), могат да се предписват. Второ, медицинската употреба на растителна марихуана, придобита от аптеката или внесена от Холандия, е легално възможна. Това обаче, изисква специално разрешение от правителството.

Постановлението на Върховният Административен Съд все още не е окончателно; понастоящем, още жалби от сериозно болни пациенти, на които е отказано разрешение за култивиране на канабис, се подават в Административния Съд на Кьолн.