Докато съвременната медицина все още не е успяла да разработи успешни процедури, които да забавят стареенето на мозъка, нови изследвания, свързани с използването на канабис, предлагат билката като решение за мозъчната дегенерация при заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

Изследователи от Университета в Дъблин твърдят, че отговорът на забавянето или дори излекуването на тези прогресивни нарушения е възможно да се крие в начина, по който билката регулира ендоканабиноидната система на организма. В едно скорошно изследване, публикувано в Британския журнал по фармакология, лекарите Вероника Кембъл и Стийв Фаген пишат - „ендоканабиноидната системата е идентифицирана като възможна терапевтична цел срещу невродегенеративните заболявания, като редица нарушения в ендоканабиноидната система са наблюдавани при болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и болестта на Хънтингтън.“

Изследователите са единодушни, че Тетрахидроканабинол (ТХК), психоактивното вещество в канабиса, е вече доказано полезно при забележки на болни от Алцхаймер, като добавят, че подобни проучвания са вече направени, за да се стигне до известна степен до тези заключения.

„Дронабинол, извлечен от фитоканабиноида ТХК, помага при анорексия, увеличава телесното тегло и подобрява състоянието на по-възрастни пациенти с болестта на Алцхаймер. В скорошно пилотно проучване, Дронабинол е наблюдавано, че подобрява двигателната активност, намалява агресията и прекалената възбуда без нежелани странични ефекти.“ твърдят лекарите.

Докторите Кембъл и Фаген казват, че докато изследванията базирани на канабис в развитието на лечения за дегенеративни мозъчни заболявания са ограничени, изследванията, които в момента GW Pharmaceuticals провеждат по отношение на тяхното лекарство Sativex, са идеален пример за това как медицина, базираща се на канабис има терапевтичен потенциал.

Sativex, лекарството, което е одобрено вече в 25 страни за лечение на множествена склероза, наскоро получи бързо одобрение от Американската агенция за храните и лекарствата за лечението на пациенти с рак.

И все пак, същото това американско федерално правителство, което насърчава базирани на канабис лекарства, все още смята конопената билка за опасно вещество без „терапевтичен потенциал.“