Двама ирландски доктори, с 40-годишен опит в борбата срещу пристрастяването към наркотици, са се присъединили към битката за легализация на конопената билка. Те спорят, че определянето на растението канабис като наркотик, е по-опасно от употребата му.

Д-р Гарет МакГовърн и д-р Катъл Суйлиобхайн споделят дълъг опит в третирането на пристрастени към различни субстанции пациенти.

Те също са членове на NORML (Ирландия), които наскоро представиха проектозакон предлагащ растението да се регулира и да бъде създаден пазар за него.

В скорошно интервю пред Hot Press, докторите обясниха защо те вярват, че легализацията е по-добър ход от забраната.

Д-р Съливън преподава лечение на наркозависими в Ирландски колеж и работи в публичното здравеопазване. Мнението му като специалист по въпроса с пристрастяването е, че законите забраняващи растението канабис представляват много по-голям проблем за пациентите отколкото самото растение.

„Най-често сред пациентите виждам последиците от проблеми със закона, които водят до проблеми в работата или училището и след това се пренасят в дома. Най-често пациентите идват, за да си направят тест удостоверяващ, че не продължават да употребяват канабис. Те не страдат от билката, а от проблемите свързани със закона около нея.“

Д-р МакГовърн притежава частна клиника за лекуване на наркозависимости в Ирландия и споделя подобни виждания.

„Аз подкрепям легализацията, защото искам да видя обоснован дебат. Моето чувство е, че в нашата страна такова нещо не се е случвало. Моята лична гледна точка е, че има много повече позитиви в легализацията, отколкото има в забраната.“

Докато канабисът е една от най-популярната 'забранени' субстанции в Ирландия, д-р Съливън добавя, че е една от най-безвредните. Алкохолът и тютюнът, казва той, са много по-вредни.

„Веществата, които причиняват сериозен проблем в Ирландия са алкохола и тютюна; следвани от хероина и кокаина. На дъното на този списък са, както следва - кафе, чай и канабис. Не възприемам канабиса като голям проблем свързан с наркозависимост.“