Какво ще стане ако всичко, което някога са ви казали и сте вярвали за дадена тема не беше истина? Какво ще направите ако тези всички добронамерени хора, на които имате доверие и уважавате, които са ви казали тези лъжи само са повтаряли пропаганда, която са чули?

Това е същото положение, в което аз се намирах преди три години. През по-голямата част от живота си съм вярвал на тъмните и ужасаващи истории, които съм чувал за марихуаната.

Без значение дали го наричат джойнт, чук, трева, Мери Джейн или пък билка, аз вярвах на всичките тези зловещи гласове, когато те ме предупреждаваха, че марихуаната причинява всичко лошо от увреждане на мозъка, до други по-силни наркотици. И докато растях повтарях всичките тези мантри за марихуана на други хора, убеден че съм прав. "Марихуаната е опасна," казвах на другите. "Само зомбясалите напушалки я използват."

Някой веднъж ми каза, "колкото повече се отдалечаваш от фактите, толкова по-лесно те могат да се превърнат в митове." това беше истина. Всичко започна преди три години, когато реших да проуча марихуаната. Аз бях готов да докажа на себе си и на други, че моите твърдения бяха вярни. Живеейки в Колорадо, където медицинската марихуана бе легална за притежаване и отглеждане, когато се сдобиете с "червена карта", наоколо бе пълно с магазини за трева. Благодарение на Поправка 20 в нашата Щатска Конституция, тези диспансери отглеждаха и процъвтяваха по-бързо от глава медицинска марихуана.

Само в Денвър, има около 400 диспансери за медицинска марихуана, повече от кафетата Старбъкс. Аз си признавам, че се подигравах на този бизнес и завъртах очи на хората, които посещаваха диспансерите. И на този летен ден преди три години, аз реших да се поровя за информация относно това спорно растение и да се въоръжа с факти, които ще подкрепят моята позиция, че това растение е опасен наркотик.

Но странно нещо продължи да се случва. Колкото повече търсих информация за така наречената "зелена заплаха", намирах все повече изследвания и проучвания за които не знаех, че съществуват. Някои от тези проучвания бяха заровени -- може би нарочно -- и съдържаха научни факти за Канабис Индика и Канабис Сатива, които аз намирах прекалено хубави, за да бъдат истина. Например, прочетох проучване направено през 1974 година във Федералният Университет във Вирджиния, което доказваше, че канабиноидите в растението канабис смаляват раковите тумори и убиват раковите клетки, оставяйки само здрави клетки. Макар и да беше там в черно-бяло, аз още не го вярвах. Затова продължих проучванията. Открих, че когато въведа в интернет търсачката думите "Канабис+Индика+Лечебни+Ползи," открих 220,000 сайта. Когато добавих думата "медицинска", сайтовете станаха 452,000.

Следващите шест месеца, прекарах всеки свободен момент търсейки информация за "Дяволската Трева". Меко казано, аз останах шокиран. Нямаше абсолютно нищо "дяволско" в тревата. Всичката тази невероятна информация беше изложена, в очакването на това, че някой ще я види и единственото нещо което трябва да направи е да се съгласи с нея. Разбрах, че марихуаната е била правена на течност през 19-ти век до началото на 20-ти век. Тази течност от канабисов екстракт е била препоръчвана от доктори да лекува всичко от болка в зъбите при бебета до облекчение на болката при артрит и менструални болки.

Открих, че обратно на това което са ми казали, никой никога не е умирал използвайки марихуана за хилядите години, през които това растение е било достъпно. Също така, си нямах и на представа, че растението е било използвано с медицински цели 2700 години преди Христа и бе наричано "върховната" билка от император Шен-Нунг (2737-2697 П.Х.). Открих, че докато бях демонизирал марихуаната, хиляди хора по света тайничко и ефективно са облекчавали или лекували множество здравни проблеми, включително болеста на Крон, мигрени, главоболия, хронична депресия, посттравматично стресово разстройство, инсомниа, деменция, епилептични пристъпи, Паркинсон и даже СПИН. Колкото повече изследвах и проучвах растението се запознавах и говорех с хора, които са физици, изследователи, историци и пациенти и са проучвали растението, толкова повече чувах невероятни признания за лечение от заболявания и психични дисбаланси в допълнение на нещо, което ми каза един пациент "просто по-добър поглед върху живота".

И тогава аз открих информацията, която оспорва всичките истории, които са ми казвали. Хората са използвали тази "трева" за да премахнат страстното си желание към опиати, алкохол, тютюн, хероин, кокаин и други силни наркотици. По този начин, има повече логика да наричаме тревата "изходна дрога", от колкото "входна дрога". Възрастните хора също тайно са използвали тревата, за да увеличат знанието си. Сигурно се питате: "Как е възможно това? Нали марихуаната те правеше нещастна напушалка с изпит мозък?" Не, не и според научната информация, която съм събрал. Вярно беше противоположното, че растението подпомага неврогенезисът -- растеж на нови нервни пътища, даже ако мозъкът е бил увреден от годините или от травми.

Разбрах, че пушенето на билката е най-неефективният начин да се получат множеството медицински ползи, които тя предлага. Открих, че доктори, адвокати, собственици на големи компании, счетоводители и други висококвалифицирани работници са използвали марихуана всеки ден и са разбрали, че тя ги кара да се чустват много по-добре и усилва способноста им да издържат стрес. Открих, че известен лекар на име Уилям Кортни, е давал кураж на пациенти с хронични заболявания да изпиват сока от 10-20 свежи листа марихуана всеки ден. Тази концентрирана зелена напитка не е психоактивна и пълни тялото с канабиноидни хранителни вещества, които подпомагат да се обърнат дегенеративни заболявания.

Меко казано, информацията беше умопомрачителна. И тогава разбрах, че има история която трябва да се каже. Никой никога не е писал измислен роман за медицинската марихуана, която не включваше тревоманските стереотипи или поощрения да се страхувате. Отне ми пет месеца и стотици часове интервюта на четири очи с пациенти на медицинска марихуана, болногледачи, производители, собственици на диспансери и експерти в индустрията за канабис за да се създаде нещо под името Градината (Малката Маза) на Бети.

Когато написах Градината на Бети, намерението ми беше да покажа истината за медицинската марихуана в Колорадо. Не е всичко захар и мед. Не представям работата в светът на канабисът лесна, и не пиша в романтичен стил, какво е чуството да бъдеш производител за сериозно болни пациенти, които зависят от лекарството, което произваждаш. Книгата изобразява масивната промяна в пропагандата против марихуаната, с която съм израстнал, и в която съм вярвал. Надявам се, че това няма да бъде само интересна история; надявам се, че също така ще бъде просвещение за тези които са я прочели и вярват в начините по които се използва тази древна билка. Както казва Бети Крейвън, "Няма нищо по освобождаващо от това, да прозреш истината и да се отървеш от остарелите догми."

За да прочетете или изтеглите огромната компилация от 840 страници медицински проучвания, които показват проактивната употреба на канабис в различни видове, натиснете този линк.