Партията на белгийските социалисти франкофони – втората политическа сила в страната, предложи държавата да отглежда и продава канабис. Предложението бе направено на фона на кампанията за предстоящите през май избори за федерален парламент в страната и се очаква да намери подкрепа сред по-младите избиратели, съобщава БТА.

Председателят на партията Елио ди Рупо обясни в поредица интервюта, че целта е потребителите на този лек наркотик да бъдат защитени по-добре. По неговите думи в страната над 1,5 милиона граждани използват канабис, но заради забраната за законно отглеждане се принуждават да се свързват с престъпните среди, за да си го набавят.

Ди Рупо посочи, че годишните разходи на държавата за налагането на сегашната политика за забрана и преследване струва около 300 милиона евро – за полиция, съдилища, затвори.

Според него е необходимо държавата да следи за качеството на произвежданото растение и да събира данъците от продажбите. Той добави, че в момента престъпниците, които продават канабис, насърчават младите хора да преминат към други по-тежки наркотици, стимулирайки бизнеса си.

Лидерът на партията отбеляза също, че досега Белгия е проявявала лицемерие, защото забраната не води до изчезването на търсенето и предлагането.

Той даде пример със САЩ, Канада, държави от Южна Америка, Холандия, Люксембург и други страни, където властите разрешиха употребата и притежанието на ограничени количества, облагани с данък. Ди Рупо поясни, че според предложението, дори ограниченията да отпаднат, забраната за продажба ще остане в сила за непълнолетни.

Белгийският парламент предстои да обсъди проектозакон за употребата на канабиса за медицински цели. Социалистите възнамеряват да внесат допълнение, с което да се разреши производството и употребата за развлечение, но под държавен надзор, посочва още БТА.

По статията работи: Елена Илиева