Американският щат Колорадо генерира приходи от данъци и такси върху продажбите на канабис в размер на 1 млрд. долара. Сумата е събрана от 2014 г. насам, когато в щата беше легализирана свободната употреба на канабис, пише CNBC.

Април и май 2019 г. са били най-силните месеци за индустрията до този момент. През април са отчетени рекордни данъчни постъпления от 24.2 млн. долара.

За достигането на границата от 500 млн. приходи за щата от продажбите на канабис бяха необходими три години и половина, а за удвояването им до 1 млрд. - под две години, пише още изданието.

От юли 2017 г. насам няма месец, в който приходите от данъци и такси върху продажбите на коноп в щата да са били под 20 млн. долара. През февруари 2014 г. (първия месец, в който има събрани данни за легалните продажби) постъпленията бяха на стойност 3.5 млн. долара.

"Канабис индустрията се развива много добре. Тя създава десетки хиляди работни места, носи приходи на щата, регионите се съживяват, а престъпността намалява.

Естествено, за мен лично би било по-добре да кажа на своите колеги от останалите щати "Не върви добре, не се захващайте". В момента имаме привилегията да бъдем специални, но е очевидно, че все повече щати ще се движат в тази посока", казва губернаторът на Колорадо Джаред Полис.

В Колорадо има близо 3 000 лицензирани компании за производство и търговия с канабис, в което са заети над 41 000 души.

Наскоро Илиноис стана 11-ят щат, който легализира употребата на канабис с развлекателна цел. Постановлението ще влезе в сила от 1 януари 2020 г. Към момента това е възможно още във Вашингтон, Аляска, Калифорния, Мейн, Масачузетс, Орегон, Върмонт, Мичиган, Невада и Колорадо.

Единствено в Илиноис и Върмонт легализацията беше предложена от местната администрация, докато в останалите щати това се случи след провеждането на референдуми.

Таксите се усвояват от държавни училища, програми за превенция на употребата на наркотици и научни изследвания в сферата на растението

Губернаторът на Илиноис Джей Би Прицкър от Демократическата партия се надява, че мярката ще помогне за стабилизирането на щатската хазна, която е изправена пред сериозна фискална криза. Той очаква над 170 млн. долара приходи от продажбата на лицензи за продажба на изделия от канабис.

Медицинската употреба на канабиса пък е законна в над 30 щата. Колкото до продажбите за свободна употреба, те не успяха навсякъде да доведат до очакваните ефекти. В Калифорния, например, легалните дистрибутори на канабис не успяват да се преборят с конкуренцията на черния пазар и изпитват сериозни затруднения, продиктувани от ограничения достъп до банкови услуги и високите данъци.

През май властите в Калифорния занижиха очакваните данъчни приходи от канабис индустрията за тази година с 223 млн. долара. Щатският сенат дори обмисля възможността за създаване на специални щатски банки и кредитни съюзи, които да отпускат заеми на компаниите, занимаващи се с производство и търговия с коноп.