Време е за спешни промени в законите на България – това е ясно на всеки, който следи медийния поток през последното десетилетие. Нужни са коренни промени, такива, които да отговарят на стандартите, за които обществото настоява.

В конкретния случай става въпрос за престъпленията, свързани с държането на наркотични вещества и по-точно – за канабиса. В очите на българското законодателство той се разглежда като високорисково наркотично вещество заедно с хероина, кокаина, амфетамините, метамфетамините и други, а различни експерти, всеки път когато коментират темата, обясняват колко вреден е той.

Толкова вреден, че успява да изправи на крака 44-годишния Васил Тончовски, след като през 2009 г. той остава парализиран от кръста надолу и страда от ужасяващи ежечасови болки в тялото.

Толкова вреден, че според хилядите проведени проучвания е Европа и света, той се оказва лек или облекчител на симптомите за редица болести и заболявания - алцхаймер, рак, болест на Крон, епилепсия, глаукома, множествена склероза, спазми на мускулите, гадене, болки... Списъкът расте с всеки изминал ден.

Да, толкова вреден е, че същият човек – 100-процентовият инвалид Васил Тончовски, за когото са нужни постоянни грижи и който сам не може да се справя с всекидневието – влиза в затвора за 3 месеца.

Причината е на пръв поглед тривиална, част от борбата срещу разпространение на наркотици. В караваната му миналото лято полицаите откриват малко над 50 грама марихуана. Впрочем Тончовски сам пуска униформените в мобилния си дом и им показва къде точно се намира „наркотикът“, обяснявайки им, че го използва, за да прави масло от него.

А с маслото... той третира болките си и тежката депресия след катастрофата и успява в рамките на година-две да се изправи на крака и от жив труп да се превърне в способен да живее нормален живот член на обществото.

И така година по-късно същият този човек трябва да влезе в затвора. Случаят „Васил Тончовски“ е на път да преобърне представите на българина за растението и адекватните наказания за притежанието му.  Затова са нужни промени в законодателството, които или да определят разграничаване между лична полза и медицински цели, или да легализират употребата на продукти от коноп за медицински цели.

Проблемът е, че Парламентът, член на който трябва да внесе предложението, за да влезе то на дневен ред, е съставен предимно от популисти. Те нямат желанието да се впрегнат с тежката задача дори да повдигнат разговора за спорната тема дали марихуаната трябва да се легализира за медицински цели, защото се страхуват от политическите осколки, които ще последват от експлозията в обществото.

А всъщност темата е далеч от спорна и би довела по-скоро до дивиденти както за България, така и за вносителя на предложението, отколкото минуси.

Редица изследвания, проведени в последните 10-20 години като тези: Наръчник за канабиноидните терапии в онкологията, Делта-9-тетрахидроканабинол (ТХК) и лекуването на последен стадии глаукома , Ендоканабиноидната система и модулационните нива на съзнание, емоции и потенциални сънни съдържания, Марихуаната премахва треперенето, причинено от болестта на Паркинсон, Медицинска марихуана: Общ преглед на науката зад нея и педиатричните практики, показват по почти безспорен начин, че марихуаната има редица благоприятни и лечебни свойства и ефекти. Всъщност тези изследвания са и в основата на легализацията на т.нар.наркотик в много развити страни по света.

„Доказано е, че марихуаната облекчава редица симптоми. Редно е ако тя помага, въпросът с легализацията да се постави на масата и да се обяви за обществено обсъждане. На първо място трябва да са болните, страдащите и техните нужди. Да се внесе подобно предложение в парламента не е тежка задача. Това обаче би било къртовски труд – да се отделят прецизно заболяванията, да се проведат проучвания, да се анализира ситуацията – това е и причината да никой да не се нагърби със задачата. В някои министерства обичат да ядат на хляба мекото“, коментира за Флагман.БГ Георги Колев – зам.-председателят на комисията по правни въпроси към Министерския съвет.

Той подчерта обаче, че ако ще се легализира нещо, то ще е медицинската марихуана и то само след като се докаже безспорно, че помага. В никакъв случай, поне засега, не може да се говори за декриминализация, защото това би повлияло и на децата. „Трябва да има безспорна полза за болните, а не да вреди на децата на България“, коментира още Колев.

Такава е процедурата – внася се предложение, то се разглежда на редица комисии, стартира се обществено обсъждане, гласува се на първо четене, нанасят се корекции и после се гласува на второ четене.

Чак тогава започват и процесите по промяната на законодателството. Всичко това може да отнеме месеци, в някои случаи дори години. Проблемът в случая е в стартирането на процедурата.

„Капацитетът на администрацията, на депутатите не е безкраен – за да се осъществи това начинание е необходимо и страдащите също да се включат. Да обяснят какво точно искат, как го искат и защо. Те не трябва само да стоят и да чакат нещо да се случи, а да вземат гражданската си позиция“, обясни Георги Колев. И всъщност той е прав – страдащите в България, които се лекуват нелегално с коноп, са хиляди. Ако те настояват за промяна, правителството няма как да издържи под натиска. Но защо изобщо трябва да се стига до натиск?

Примерите за легалзиация на марихуаната за медицински цели са многобройни в световен мащаб и практиката показва, че с такова действие се помага на стотици хиляди, страдащи от тежки заболявания пациенти. В Португалия, Испания, Белгия, Холандия, Австрия, Швейцария, Италия, Босна и Херцеговина, Чехия, Естония и Норвегия употребата на канабис у дома е напълно легална, а растението е декриминализирано. Това е само в Европа.

Канабисът е напълно легален за медицинска употреба в Аржентина, Австрия, Канада, Чили, Колумбия, Хърватия, Кипър, Финландия, Германия, Гърциям Италия, Литва, Люксембург, Македония, Норвегия, Холандия, Нова Зеландия, Перу, Полша, Швейцария и Тайланд. 33 от общо 50 щати в САЩ също позволяват употребата на марихуана за медицински цели.

Но докато говорим за всичко това един инвалид, притиснат от непълните закони в България да се превърне в престъпник, очаква влизането си в затвора. За това, че маслото от коноп е единственото лекарство, което облекчава симптомите му, а то се оказва нелегално. Делото все пак ще се обжалва на втора инстанция до края на месеца.

Въпреки че е съмнително Бургаският окръжен съд да промени присъдата, все пак е редно да се спомене и друг случай от 2014 г., когато Ловешкият районен съд за първи път в България се произнесе с оправдателна присъда по дело за притежание и отглеждане на марихуана. Съдът тогава призна 31-годишният Марин Калчев за невинен, тъй като е извършил престъплението при условия на крайна необходимост да спаси здравето си. Тази присъда бе отменена на втора инстанция и сменена със затвор и сега Марин търси правата си в Страсбург.

От изхода на неговото и на делото срещу Васил Тончовски зависи не само живота на двамата мъже, но и бъдещето на доказаното, че притежава лечебни свойства растение, което от десетилетия насам, поради една или друга причина, е заклеймено като много опасен наркотик.