Науката е слънце, което във душите грей!

Първи стъпки с медицинският канабис

Първи стъпки с медицинският канабис

Съвременните изследвания показват, че канабисът е ценна помощ при лечението на широк спектър от клинични заболявания. Те включват облекчаване на болката - особено невропатична болка - гадене, спастичност, глаукома и нарушения на движението. Растението също е мощен стимулант на апетита, особено за пациенти, страдащи от ХИВ,деменция и други. Изследванията показват, че канабиноидите и терпените, намерени в канабиса, работят заедно синергично, за да предпазят тялото от някои видове злокачествени тумори.

Понастоящем повече от 60 американски и международни здравни организации - включително Американската асоциация за обществено здравеопазване, Health Canada и Федерацията на американските учени - подкрепят предоставянето незабавен легален достъп до лекарствена марихуана под лекарско наблюдение на пациентите си. Няколко други, включително Американското сдружение за рака и Американската медицинска асоциация, подкрепят улесняването на широкомащабни клинични проучвания, така че лекарите да могат по-добре да оценят медицинския потенциал на канабиса.

В допълнение, проучването на Харвард от 1991 г. установи, че 44% от онколозите вече са препоръчали терапия с марихуана на пациентите си. Петдесет процента отговориха, че ще го направят, ако марихуаната е законна. По-новото национално проучване, проведено от изследователи в болница "Провидънс Роуд Айлънд", установи, че близо половината от лекарите с мнения подкрепят легализирането на медицинската марихуана.

Безопасност и ефективност


Канабисът и неговият психоактивен канабиноид (THC), се считат за изключително безопасни при човешка консумация. Годишният доклад на мрежата за предупреждение за наркотични вещества, публикуван от администрацията за злоупотреби с вещества и психично здраве (SAMHSA), съдържа статистическа компилация от всички смъртни случаи от наркотици, които се случват в Съединените щати. Според този доклад никога не е регистрирана смърт поради употребата на канабис. Всъщност много изследвания показват, че е физически невъзможно човек да умре от свръхдоза на канабис.

Документираната употреба на канабис като безопасна и ефективна терапевтична датира от 2700 г. пр. Хр. Между 1840 и 1900 г. европейските и американските медицински списания публикуват повече от 100 статии за терапевтичната употреба на канабис. Канабисът всъщност е част от американската фармакопея до 1942 г. и понастоящем се предоставя по лекарско предписание в Канада, Холандия, Израел и Германия.

Терапевтични ползи


Канабисът е бил наоколо в продължение на векове. Смята се, че е с произход от Централна Азия, но с течение на времето е разширил обхвата си в международен мащаб. Хората по цял свят консумират канабис и техните разсъждения са до голяма степен еднакви: това ги кара да се чувстват по-добре.

Знаем, че хората имат канабиноидни рецептори, разположени вътре в тялото, които са готови да се свържат с канабиноидите, открити в канабиса, за да осигурят терапевтични ползи за различни заболявания. В действителност канабиноидните рецептори присъстват при хората преди раждането и самите съединения дори се намират в кърмата на майката.

Канабис и храносмилане

Не е тайна - опит "munchies" е един от най-очевидните клишета за канабиса. Въпреки глупавата конотация, проучванията показват, че ендоканабиноидната система всъщност помага да се модулира апетита. Това е особено интересно за лечението на хранителни разстройства. Всъщност проучване, публикувано в Международния вестник за хранителни разстройства, предполага, че канабиноидите могат да се окажат ефективни при лечението на анорексия.

Канабисът също така се използва за намаляване на чувството на гадене, но проучванията показват, че може да има и редица храносмилателни ползи. Медицинският канабис може да играе роля в редица здравословни състояния, свързани с храносмилането, включително:

Болестта на Крон и канабиса
Затлъстяване и канабис
Диабет и канабис


Медицински коноп за лечение на болката


Хроничната болка е едно от най-често срещаните заболявания, за които лекарите предписват медицинския коноп, и едно скорошно проучване, публикувано в The Spine Journal, установи, че 1 от 5 пациенти в “Colorado spine center”са използвали канабис, за да облекчат болката си. От тях почти 90% смятат, че болката им е значително облекчена.

Проучването за клиничните изследвания на гръбначния стълб е просто проучване, което означава, че ще бъдат необходими повече изследвания на потенциалната роля на канабиса при лечение на болки в гърба. 
Проучванията показват, че медицинската марихуана може да предложи облекчение за различни видове болка, включително следните:

Хронична болка и канабис
Невропатична болка и каннабисКанабис и психично здраве


Често срещано е погрешното схващане за канабиса, че има вредни ефекти върху психичното здраве. Възможно е високи дози тетрахидроканабинол (THC) да предизвикат безпокойство при някои пациенти, а някои смятат, че това може да ускори появата на предразположени разстройства на личността, но това все още не е доказано от реномирани проучвания.

Последната тенденция в областта на психичното здраве е да изследваме връзките ни с канабиса. На свой ред проучванията свързват канабиноидите с редица проблеми, свързани с психичното здраве. Изследователският каталог все още расте, но няколко психични здравни условия, за които канабисът може да бъде от полза, са както следва:

Алкохолизъм и канабис
Отстраняване на опиати и канабис
Депресия и канабис
Фобии и канабис
Шизофрения и канабисВашият мозък под въздействието на канабис 

Не само канабисът е свързан с психичното здраве, активността на канабиноидния рецептор в мозъка преди раждането предполага, че съединенията могат да играят роля в развитието на мозъка. Канабисът е свързан със създаването на нови неврони в мозъка или неврогенезата и цялостната мозъчна пластичност. В допълнение към ролята си в развитието на мозъка, медицинският канабис се смята, че притежава невропротективни свойства, които спомагат за лечението на следните състояния:

Болестта на Алцхаймер и канабиса
Болестта на Паркинсон и канабиса
Дефицити на кислород и канабис
Мигрена и канабисМедицинският коноп срещу борбата с рака


Едно от най-интригуващите потенциални приложения на медицинския канабис е лечение на рак. Отдавна е предписано,за да се противодейства на страничните ефекти на химиотерапията, но онколозите по целия свят работят върху опити за определяне, дали канабисът може да се използва за лечение на самия рак. Много пациенти избират да приемат плана за лечение на Рик Симпсън( Rick Simpson Oil treatment plan) в опит да лекуват рака, но има много различни методи за лечение.

Изследванията в миналото изглеждат обещаващи за THC при лечение на рак, но много от тях са скептично настроени да използват продукти на основата на THC заради психотропните си ефекти. В резултат на това много онколози са пренасочили вниманието си към канабидиола (CBD) и канабигерола (CBG). Неотдавнашно британско проучване обаче предполага, че канабиноидите могат да бъдат най-ефективни срещу рака, когато се комбинират по начин, който им позволява да действат синергично един с друг. По-долу е даден кратък списък от проучвания и изследвания, подкрепящи лечение на рак с медицински канабис:

Рак на гърдата и канабис
Рак на мозъка и канабис
Рак на белия дроб и канабис
Рак на кожата и канабис
Растеж на тумора и канабис
Как да станете пациентИма само четири основни стъпки, за да станете легален пациент, употребяващ медицински коноп във вашата държава:

1.Доказателство за пребиваване


2.Допустимо условие

Списъкът на допустимите здравни условия за достъп до медицински коноп е различен в отделните държави. Много състояния, като рак, глаукома, ХИВ / СПИН, невропатична болка, артрит и други подобни тежки и изтощителни или терминални заболявания, се квалифицират в повечето държави.
3.Познаване на вашите местни закони

Пациентите използващи медицински канабис и техните доставчици са уязвими на федерални и държавни нападения, арест, наказателно преследване и лишаване от свобода. В резултат на това тези лица могат да претърпят всеобхватна дискриминация по отношение на заетостта, задържането на деца, жилища, общественото настаняване, образованието и медицинските грижи. Законите за защита на пациентите и техните доставчици варират от държава до държава и в някои случаи могат да варират в различните окръзи.

4.Съгласие от лекар или друг квалифициран медицински специалист

Най-добре е да работите с лекаря си, но ако не желаете или нямате такъв, можете да намерите списък с лекари, запознати с медицинския канабис, на уебсайта на NORML.
Условия за ползване / Terms of use