Науката е слънце, което във душите грей!

Начини за употреба на канабис

Изцеждане на канабис

Освен факта, че канабисът е зеленчук с много еднакви съставки с други листни зеленчуци (като фибри, желязо и калций), той е претъпкан с полезни канабиноиди, които са уникални за растението канабис. Като такъв, изцеденият канабис е много хранително и ефективно лекарство без психоактивните свойства, които може да се изпитат при нагряване на растението. 

Високата концентрация на сурови канабиноидни киселини в изцедения канабис, комбинирани с перфектния баланс на мастните киселини могат да помогнат да се подобри функцията на клетките и намали щетите от свободните радикали. Допълнителни ползи от суров изцеден канабис включват намалено възпаляване и осъществяването на двупосочна комуникация между клетките. Много канабиноиди също така имат анти-туморни свойства, които са готово достъпни чрез консумацията на сурова марихуана. 

Като други зеленчуци обаче, канабисът губи голяма част от своята хранителна стойност при нагряване. Канабиноидният профил също се променя след нагряването на канабиса чрез преобразуването на ТХК(THC) в КБДК(CBDA) и в КБД(CBD). Като ТХК(THC) заменя ТХКК(THCA) потребителят може да се напуши, но чрез изцеждането на канабис(вместо готвене или нагряване по други причини) потребителите могат да избегнат напушването без да намаляват ефекта на другите му ценни компоненти. Понеже суровият, изцеден канабис не осигурява напушване, има възможност да се консумират много по-големи количества от полезните канабиноиди. Например КБД(CBD) показва, че прекратява и дори обръща растежа на някои видове рак, но само в много големи дози. 

Телесен/Трансдермален

Канабиноидите, също като активните съставки в други лекарства, може да бъде абсорбиран също така чрез кожата. Продуктите проектирани за тази функция са известни като външно-приложим канабис. Кожата има сравнително сложен абсорбционен процес, който главно включва способността на химикала да се разтваря във вода. Примери за продукти за външно прилагане включват кремове, балсами и дори лепенки, като тези за отказване на тютюнопушенето. 

Въпреки че не е изучено напълно, учени са установили,че външното прилагане на канабиноиди има начало на действие в рамките на минути локално (пр. кремове, балсами приложени към ставата), като продължителността на ефектите е приблизително един до два часа. Трансдермалната лепенка е медицинска превръзка, която може да бъде залепена на кожата, за да достави канабиноиди до организма в контролирано темпо. Въпреки че трудно се намират в местата за медицинска марихуана днес, трансдермалната лепенка е била наоколо от 1979. Индивиди, които са използвали лепенки са съобщили за начало на действието в рамките на два часа и продължителност на ефектите от два дни и нагоре. 

Приемане под езика

Подезичните продукти са предпочитаният метод на лечение от много ракови пациенти, които вземат пълен екстрат масло от канабис (наричано още конопено масло или маслото на Рик Симпсън). Дирекно подезично приемане включва прецизно декарбоксилиран канабис под езика, позволявайки на канабиноидите директно да влязат в кръвта, чрез богатите на кръвоносни съдове тъкани в подезичната кухина. 

Преди поглъщане, канабисът може също да навлезе в кръвта. Под езика и в устата има голям брой кръвоносни съдове, които могат да абсорбират канабиноиди. Типични примери на този тип лекарства включват разтварящи се лентички, подезични спрейове, медицински бонбонки за смучене или тинктури. 

Подезичният прием е не само социално приемлив и удобен начин за лечение, но прием през оралните мукозни мембрани в устата е също много ефективен начин на изяждане на канабиноиди. Този метод осигурява бърза и ефективна абсорбция директно в циркулацията на организма поради високата бионаличност на канабиноидите.

“В сравнение с други методи на прилагане, приемането през кръвоносните съдове и микрокапилярите в устата е един от най-добрите начини за увеличаване на бионаличността на канабиноидите.“

Бионаличността е подкатегория на абсобрцията във фармакологията, която се отнася към част от приетата доза на непроменено лекарство, което влиза в кръвта. Единственият начин да се постигне 100% бионаличност , по дефиниция, е приемането на лекарство интравенозно. 

В сравнение с други методи на доставяне, приема през кръвоносните съдове и микро-капилярите в устата е един от най-добрите начини да се увеличи бионаличността на канабиноидите. Това „първо преминаване“ на лекарството, както е посочено, позволява на лекарството да избегне преминаването през черния дроб, където се раздробява и става по-малко ефективно и бионалично. 

Когато приемате лекарства орално – напр. поглъщане на хапчета или ядене на нещо – малка част от това лекарство е процесирана в черният дроб преди да отиде в кръвта, намалявайки бионаличността на лекарството. 

В допълнение, подезичното доставяне има бързи ефекти подобни на пушенето, без подлагане на дробовете на висока температура, катрани или други нежелани косвени ефекти, включително неприятна миризма на пушек, опушен вкус, пресъхнала уста, дразнене на гърлото, предизвикани от пушек и горещи въгленчета, които често попадат в устата и дробовете на потребителя при приемане. Когато се запали, голяма част от канабиноидите в канабиса буквално „изчезват в дим“.