Методи за екстракция на коноп

 

Какво са екстрактите от канабис?

 


Концентратите от канабис, още известни като екстракти от канабис, са значително по-ефективни от стандартните пъпки канабис. Тяхното приложение като лекарство показва ефективност върху пациенти, страдащи от всякакви заболявания. Когато е направен правилно, концентратът от канабис напомня на сорта канабис, от който е извлечен; миризмата, вкуса и ефектите са увеличени поради по-голяма концентрация в теглото.

Екстрактирането на концентрати на канабис е сложен и потенциално опасен процес и трябва да се изпълнява само от обучени професионалисти. Тук са описани най-широко разпространените методи и предимствата им. 

Видове екстракти от канабис

Кeф

Кеф е най-простият концентрат. Кефът е съставен от трихоми(кристалните структури, обхващащи външната повърхност на цветята) добити от изсушеното растение, обикновено чрез специални филтри. Кефът се приема като ниско качество екстракт, но някои от по-висококачествените екстрактори могат да произведат много чист и ароматен продукт, използвайки метода на ситото. Съдържанието на THC може да варира от 20 до 60 процента. 

Сухо сито (Сухо Пресято)

Популярна форма на неразтворимия хашиш е сухо сито(понякога наричано сухо пресято). Казано просто, сухото сито е по-фина версия на кеф, който е преминал през серия от филтри, докато останат само главите на трихомите. Благодарение на простотата на процеса, сухото сито е един от най-лесните начини за произвеждането на хашиш. Все пак, всичко необходимо, за да се произведе качествен хашиш са няколко добри филтъра, за да се премахне материала от растението, добър стартов материал и малко време.

Нивото на качеството е често определено от количеството растителен материал и трихомните стъбълца намерени във финалния продукт. Този процес в най-високото си ниво не носи нищо друго, освен най-големите, най-перфектните глави на трихоми жлези, без стъбълцата и материала от растението, които замагляват по-бързите и нискокачествени екстракти кеф. Най-чистият сухо сито хашиш трябва да се топи напълно на висока температура, познат като пълно-разтопим сухо сито хашиш. 

Хашиш

Хашишът направен от канабис е бил наоколо от векове и има много процеси, чрез които може да се направи хашиш. Екстракцията “ледена вода” е един от най-често срещаните процеси за производство на неразтворим хашиш. Главната цел и фундаменталната идея на извличането “ледена вода” е да изолира главите на трихомите, които съдържат важните масла от канабис, от стъбълцата и растителния материал, които имат малка или почти никаква медицинска стойност.

Качеството на получения хашиш е често определяно от размера на изолираните глави на трихоми и степента, до която се топи, когато е нагрят(където при пълното топене е най-добър). Най-важната част при екстракцията “ледена вода” е изсушаването на финалния продукт. Ако не е изсушен правилно, хашишът може да развие мухъл и други форми на микробиологичен живот, които може да навредят на организма. 

Прахът кеф, който обхваща цветовете канабис, може да бъде събран и притиснат, за да се получи хашиш. В допълнение, разтворители като “ледена вода” или етанол може да бъдат ефективно използвани, за да се свалят пълните с канабиноиди трихоми от растението канабис. Въпреки че, не е ефективно като БХМ и други канабис концентрати, хашишът остава скоба в канабис културата, заради чистият и естествен начин на извличане. 

Бутан Хашишово Масло(БХМ)(BHO)

Бутан хашишовото масло, известно като БХМ, е вид концентрат от канабис, направен като се използва бутан като главен разтворител. Докато голям брой промени могат да определят финалната консистенция на БХМ(най-вече температурата), хората използват различни имена за различните консистенции. Разчупена, например се отнася за подобната на стъкло консистенция, която често се пречупва или „разчупва“ когато се държи. Масло, медна пита, натрошен и сок са също използвани, за да се опишат различните текстури, но всички те попадат в категорията на БХМ.

При тази форма на извличане, съдържанието на THC може да бъде високо като 80-90%. Това прави БХМ предпочитан избор за много пациенти на медицинска марихуана, страдащи от хронична болка, проблеми със съня и други постоянни симптоми. Винаги проверявайте дали маслото е тествано в лаборатория за чистота, тъй като неправилно пречистено БХМ може да съдържа следи от бутан, пестициди или други нездравословни съставки/замърсители. 

Свръхкритично CO2 масло

Въглеродният диоксид (CO2) е свръхкритична течност, което значи че се превръща в течност, когато е под налягане. Същевременно, CO2 е чиста химична субстанция, която се получава по естествен път и не оставя утайка. Всъщност, екстракцията със свръхкритичен CO2 вече е стандартен метод на екстракция за хранителната, химическо почистващата и тази за билковите добавки индустрии. Също така е често срещана хранителна добавка. 

Процесът на екстракция с CO2 позволява съединенията да се извлекат с ниска токсичност; използва се съд под налягане съдържащ канабис. Свръхкритичният CO2 се поставя в съда и се изпомпва чрез филтър, където се отделя от растителният материал, когато се премахне налягането. След това свръхкритичният CO2 се изпарява и се разлага в канабиноидите.

Масло на Рик Симпсън(РСМ)(RSO)

Също познато като масло от канабис, конопено масло, Сълзи на Феникс или Масло на Рик Симпсън(РСМ)(RSO), маслото от цялото растение може да се приема орално или приложено директно върху кожата. Подезичното приемане е предпочитан метод на лечение на много раково-болни пациенти. Начинът е не само удобен за лечение, но и приемане през устните мукозни мембрани в устата осигурява бърза и ефективна абсорбция директно в кръвта, заради повишената бионаличност на канабиноидите. 

Забележка: Маслото от канабис от цялостното растение не е същото като „маслото от конопено семе“. Маслото от конопено семе е студено-пресовано масло, направено от семената на растението коноп. То е богато на жизненоважни мастни масла и използвано за своите хранителни свойства. Може лесно да се купи в хранителните магазини. Често по погрешка е записано като конопено масло, но не е такова. Истинско масло от канабис от цялостното растение добито от растението канабис, от друга страна, е направено от пъпките на женското растение марихуана и е съставено от много различни канабиноиди като THC, CBD, CBN и други. Много други бизнеси сега продават техните собствени интерпретации на Маслото на Рик Симпсън, някои от които са с високо съдържание на THC, докато други съдържат само непсихоактивни съединения като CBD. 

Колофон

Напоследък колофонът набира голяма скорост в обществото на медицинския канабис и то за добро. Колофонът е течната форма на смола, която се добива чрез натиск и загряване на течни летливи терпени, обикновено с индустриална топлинна преса(или дори маша за изправяне на коса, за по-малки количества). Техниката на колофона е бърза, проста и достъпна, позволяваща на всеки да произведе качествен неразтворим хашиш за секунди. За да се започне да се прави Колофон са нужни няколко основни инструмента за създаването на качествен финален продукт, но не толкова много, колкото са нужни за другите екстракционни техники.

 

 
Условия за ползване / Terms of use