За пръв път в историята САЩ одобриха лекарство, базирано на растението канабис, което може да се предписва от лекар. То се казва Епидолекс и използва „ултра високи дози” от химичната съставка CBD (канабидиол), която се съдържа в конопа. Функцията му е да третира редки форми на детска епилепсия.

Със стъпването си на пазара Епидолекс може би осигури възможност и на други компании да последват примера. Това се случи миналата година, но днес – точно 365 дни по-късно – вече сякаш навлизаме в „нова ера”, в която медицина, базирана на канабис, се превръща в нещо нормално, казва Джъстин Говър – изпълнителният директор на GW Pharmaceuticals – създателите на Епидолекс.

 

„Лекарството е първото по рода си от един нов клас медикаменти, създадени от канабис. Изминахме дълъг път докато Епидолекс бъде одобрен, но сега останалите компании, които произвеждат подобни лекарства имат ясна представа за правилата и законите и могат по-лесно да изминат нашия път”, коментира Говър.

За да се сбъдне обаче мечтата – лекуването с канабис да се превърне в реалност – са необходими още време, проучвания и клинични изпитания. На пазара има много фирми, които произвеждат лекарства от CBD, но за да бъдат те одобрени са необходими солидни доказателства, че те помагат. Такива, каквито биха убедили дори и най-големите скептици в лечебните свойства на канабиса. 

„Доказахме, че науката води до одобрение на лекарства”, коментира Джъстин Говър, който загатва, че няма търпение и други да последват примера на GW Pharmaceuticals.