Рекордно количество от 1,1 тон марихуана бяха задържани на ГКПП Градина. Дрогата е трябвало да влезе от Сърбия в България, съобщават от сръбското вътрешно министерство. Това количество дрога е най-голямото, залавяно наведнъж досега на граничните пунктове на западната ни съседка. Акцията е извършена успешно благодарение на сътрудничеството между Управление митници, министерството на вътрешните работи и разузнавателната служба БИА.

Марихуаната е открита при детайлна проверка на два камиона с полуремаркета със сръбски регистрационни номера, извършена на около 100 метра от граничния пункт Градина, на паркинга на мотел „Кинг“. В първия камион с номер от Нови Сад били открити 804,85 кг марихуана, а във втория, също с новосадски номер, около 300 кг марихуана. Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович заяви за държавната телевизия РТС, че заловеното количество дрога е найа-голямото залавяно досега на сръбска територия за последните десетина, а може би дори 20 години.

По думите му дрогата идва от Косово и е била предназначена за турския пазар. Арестуваните петима души, сръбски граждани, имат „очертанията на организирана престъпна група“. Министърът подчерта, че борбата против търговията с наркотици трябва да бъде най-сериозното нещо в Сърбия. Петима души бяха задържани и обвинени за разпространение на наркотици.

Медиите в Сърбия разкриват, че единият от задържаните, който до момента се съобщава само с инициалите Д. Д., е бил на върха на престъпната група. Той се занимавал предимно с разпространение на трева и заради това бил с прозвището "Кралят на марихуаната''.

Сърбия