Откриването на работни места се е повишило със 76% от декември 2017 г. до декември 2018 г., като само 1512 отворени позиции са публикувани през последния месец на 2018 г., според Glassdoor. През 2017 г. броят е само 858.

Ускоряването на индустрията няма изгледи за забавяне скоро, тъй катонастоящият подем само продължава тенденцията, която Glassdoor наблюдава през последните няколко години, благодарение на разхлабваните регулации.

Миналата година седем щата и столицата Вашингтон одобриха мерки, с които променят позицията си по отношение на канабиса, което означава, че 33 щата и столицата вече позволяват или легализирано използване за развлечение или с медицински цели. Според проучване на Gallup от октомври 2018 г., две трети от американците се обявяват за национална легализация.

Тази обществена подкрепа и решението на Канада да легализира канабиса на федерално равнище миналата година изглежда, че вдъхновяват индустрията да направи големи инвестиции в човешки ресурси, въпреки правните проблеми, с които би могла да се сблъска на национално равнище.

"Инвестирането в наемането на хора е един от най-силните показатели за бизнес доверието, тъй като изисква значително дългосрочно инвестиране на време, усилия и пари", пише Даниел Джао, икономист и учен в Glassdoor.

Позициите, които обявяват тези компании, може и да не са това, което очаквате. Макар че те се нуждаят от работници за магазините си и хора, които да обработват културата, 53% от новите позиции в индустрията са за професионалисти или технически работници, като мениджъри , специалисти по счетоводство и контрол, продуктови мениджъри и маркетинг мениджъри.

"Докато индустрията на канабиса става все по-легитимна, ще се отварят все повече позиции за професионалисти, които да помогнат на предприятията да се съобразяват с данъчните закони и наредби и да достигат по-големи пазари", пише Джао.

Работниците в индустрията също получават добра заплата - с около 11% повече от средната (медианната) заплата в САЩ от 52 863 долара, според доклад на Glassdoor от декември 2018 г. Средната заплата в индустрията е 58,511 долара годишно, или с 5648 долара повече от националната.

Най-търсените работни места в индустрията обикновено са в услугите или в търговията на дребно - позиции като посланик на марка или сътрудник по продажбите - и двете от които заемат 5% от наличните работни места. Но това се дължи най-вече на факта, че по-високите или по-техническите роли са по-разнообразни и е малко вероятно да бъдат концентрирани под едно и също наименование.

Ако търсите работа в индустрията ще имате най- голям успех в големи градове, като например Сан Франциско, който има най-много отворени позиции от която и да е област - около 13% от всички обяви или пък Лос Анджелис, който заема 12% от общия брой обяви и Денвър, който има 7%.

Ню Йорк и Сиатъл закръглят оставащите места в челните 5, като всеки от тях е домакин на 4% от всички отворени работни места.

Повечето от компаниите, които искат да наемат, не са концентрирани само в по-големите градове, а също така често са и малки и средни предприятия с по-малко от 500 служители. Повече от 80% от свободните работни места са в такива компании.

Най-големите работодаетли, като Green Thumb Industries, култивират, обработват и продават продукти, според Glassdoor.

Други фирми се занимават само с доставка или преглед и оценка.

Канабисът също така влияе значително на рагулаторната рамка. Докато тази нова индустрия търси помощ с въпроси, свързани със съответствието с правната рамка, компаниите и правителството увеличават работната си сила, предназначена да гарантира спазването на правните стандарти.