Подобно на съседите си страната е консервативна, особено по отношение на забранените вещества. Въпреки това парламентът е одобрил промяна на Акта за контрол на наркотичните вещества и е позволил употребата на канабис при епилепсия и други редки заболявания.

Канабисът като средство за лечение показва огромна способност да се справя със симптомите на множество заболявания с по-малко странични ефекти от традиционните лекарства. Тя се ползва от пациенти на химиотерапия, страдащи от различни видове тремори, хора с множествена склероза, хронична болка и други.

Въпреки решението, вземането на разрешение за употреба в Южна Корея ще е далеч по-трудно от, например, в САЩ. Пациентите ще трябва да се запишат в специален регистър за достъп до редки медикаменти и да получат одобрение, което ще се разглежда за всеки отделен случай.

Употребата на медицински канабис е легална в десетки държави по света и 33 американски щата. Всяка година от последното десетилетие по няколко държави променят законите си поради увеличаващите се данни за приложението на канабиса в медицината.