Домашните любимци са наши другари. Те озаряват всеки ден и ни даряват с безкраен източник на радост и щастие. 

Има все повече изследвания показващи, че лечението, базирано на канабис, по-специално канабидиол (КБД), може да помогне и да подобри множество заболявания при животните от възпаления до безпокойство и други социални разстройства.

Учените са открили, че същата ендоканабиноидна система, която ни помага да се възползваме от полезните вещества в канабиса, се намира и в цялото животинско царство. От котки и кучета до гущери и змии.

Основната задача на ендоканабиноидните рецептори е да поддържат живия организъм в хомеостаза. Канабидиолът спомага този процес като предоставя балансиране на нервните трансмисии по начин, по който други видове лечения не успяват. Това води до възможността много от известните състояния, третирани с канабидиол, ТХК и други активни съединения при хора, да имат същите ефекти върху животинското царство.

Изследванята показват, че възрастни кучета с артрит или котки с катаракта могат да почувстват облекчение с малки дози канабидиол (КБД). Най-разпространения начин за администриране на канабис при домашни любимци е под формата на тинктура или хапчета/капсули.

Дозиране при животните е от особена важност, тъй като кучетата разполагат с по-голям брой канабиноидни рецептори, отколкото хората. Нормалните дози за котки и кучета са от 0.02 mg / kg до 0.1 mg / kg до два пъти дневно. За животните, страдащи от хронична болка, дозата може да бъде увеличена.

За момента съставките открити в конопеното растение предлагат полезно и ефективно лечение на множество заболявания при домашните любимци. Все пак те разполагат със същата система, каквато притежаваме и ние хората.