„Очевидно е, че програмата е нова и различна и може да привлече вниманието на определена тълпа. Но за да успеят студентите, те ще трябва да бъдат много отдадени и мотивирани.“ Каза Брандън Кенфийлд, асоцииран професор по химия, пред свободната преса в Детройт за бакалавърската степен по изучаване на канабис.

„Това не е лесна програма. Това е наистина интензивна програма в биологичната химия“, добави Кенфийлд. Той отбеляза, че докато студентите няма да отглеждат коноп в програмата, те ще изучават подобни растения с лекарствена стойност.

Публичният университет в щата на Големите езера стартира програмата за есента на 2017 г., като в момента се записват дузина студенти. В допълнение към курсовете по химия, биология, ботаника и градинарство, студентите ще се занимават и с маркетинг и финанси, съобщава докладът.

„Когато чуят каква е моята специализация, много хора ще казват: „Уау, готино човек. Ще получиш степен по отглеждане на коноп“, каза второкурсникът Алекс Рот, студент по програмата. „Но това изобщо не е лесно.“

Докато други колежи и университети предлагат курсове или сертификати в области като политика и право в сферата на канабиса, Северен Мичиган разцепва земята, за да предложи първата четири-годишна степен, посветена на науката и бизнеса на отглеждане на канабис.

Кенфийлд беше вдъхновен да разработи учебната програма, след като посети годишната среща на Американското химическо дружество през миналата година и изслуша необходимостта от аналитични химици.

Служителите на университета вярват, че програмата изпълнява нарастваща нужда. Към днешна дата 29 щата са легализирали медицинския канабис, включително и осемте щата, където също така е разрешено да се отглежда канабис, съобщава Fox 6 Now.

„Много от щатите легализират различни вещества и наистина търсят качествени хора, които да се занимават с химия и наука“, каза университетският управител Джеймс Айлънд пред Детройтската свободна преса. „И е отговорност на университета да произвежда такива студенти за тези видове работа.“

Очевидно химическия отдел на университета в Северен Мичиган направи проницателен ход в стартирането на програмата.

„Имахме огромен отговор от разрастващите се операции, диспансери и други фирми, които искат да поемат нашите студенти като стажанти“, каза Кенфийлд.