Tова предложение беше дадено, тъй като безработицата и финансовата криза вземат връх в страната, пише newsbg.eu.Държавата вижда канабиса като потенциална „патерица“, на която може да се опре. Проектът е за култивиране, обработване и изнасяне на медицинска марихуана в гръцкия град Верия. Страната е с подходящ климат за отглеждане на растението. Новото законодателство може да превърне плана в реалност още през следващото лято. По този начин в района на Верия ще създадат над 2 000 работни места.

Първият кръг от инвестиции се оценява на € 400 млн., като ще се увеличава до над 1,5 млрд. Евро. „В Гърция ние не търсим привличането на хора от други области, които имат опит в отглеждането или обработката на канабис“, казва Майкъл Блади, един от инвеститорите, участващи в проекта.

„Ще обучим толкова хора, колкото са ни нужни,  ще започнем да развиваме културата тук“, обясняват инициаторите. Докато първоначалните планове са силите да се съсредоточат върху извличането, преработката и опаковането на медицинската марихуана, инвеститорите търсят и евентуален пазар за канабис в страната. Това е, при условие, че правителството избере пълна легализация на тревата.Сега се очаква от Алексис Ципрас да предложи законодателство, което да позволи проектите за отглеждане. Също така, те трябва да започнат още в края на този месец, според инвеститорите. Изготвеният законопроект ще бъде публикуван на уеб сайта на правителството, за да се даде възможност на обществеността да изрази мнение по легализирането, отглеждането и износа на растението.

„Има голям интерес от страна на инвеститорската общност да се възползва от възможностите на новата правна рамка за лечебния канабис в страната ни“, казва министърът на земеделието Евангелос Апостолу. „Правителството е готово да помогне на всеки инвестиционен проект, който би могъл да помогне за засилване на икономиката“, допълва той.Към постоянно високата безработица, икономическата криза също удря заплатите в Гърция. Най-печелившите сред служителите в легалната индустрия за канабис могат да донесат 80,000 – 100,000 годишно, според инвеститор. Поддръжниците на проекта  твърдят, че положителният ефект върху заетостта и заплатите е буфер срещу евентуални бъдещи промени в правителството.