Причиняващият психоза ТХК се контрира с КБД.

Дейвид Шукман, научният редактор за BBC пише, че тревата която се използваше от неговото поколение беше сравнително балансирана на КБД и ТХК. Днешно време, тревата която се продава по улиците е много по-силна, което означава че съдържа по-високи количества ТХК, съставката, отговорна за „омайващият“ ефект.

Тази силна трева, известна като „скънк“, съдържа до 15% ТХК, което я прави по-предпочитаема за хората, които търсят да се напушат. От другата страна на нещата, тази трева съдържа изключително малко КБД, който контрира „омайващият“ ефект. Заради това, употребата на такава трева носи по-големи рискове.

Това обяснява нови доказателства, които подхранват дебат за това, дали канабисът причинява психоза или не.

Най-новото изследване публикувано в The Lancet Psychiatry предполага, че може да има връзка. Това важи най-много за хора които вече са предразположени към психични заболявания. Проучването проведено в Южен Лондон, включвало 800 човека, от които половината използвали канабис, а другата половина не.

Ко-авторът на King’s College London, професор Сър Робин Мъри казва, че е съвсем ясно, че употребата на марихуана с високо съдържание на ТХК поставя хората под риск да отключат психоза. „Открихме, че употребата на канабис, особено по-силните му форми, се асоциира с повишен риск за психоза“ казва той.

Хората пушещи скънк имат 3 пъти по-висок шанс да преживеят психоза. Ако пушите скънк всеки ден, имате 5 пъти по-голям шанс.

Ето и обратната страна на историята за това, как канабисът причинява психоза.

Докато силният канабис, богат на ТХК може да се свърже с придобиването на психоза, КБД може да бъде нещото което я лекува.

Това не бива да ви се струва странно. Тези открития само показват, че природата си има собствени начини да установи баланс.

„Можем да разглеждаме ТХК и КБД като ин и ян. ТХК ви опиянява, но също така може да ви напрегне. Можете да се почувствате, сякаш имате психоза и паметта ви може да бъде сериозно увредена“.

„КБД има обратните ефекти. КБД ви успокоява, има анти-психотични свойства и също така поправя грешките с паметта, за това под въздействието на канабис с КБД, имате по-малка вероятност да забравите какво се случва“.

Професор Мъри обяснява, че ако обикновен човек се подложи на ТХК, той може да прихване психоза, но ако предварително се подложи на КБД, психозата може да бъде предотвратена.

Тов води до въпроса: може ли психозата да се лекува с КБД?

Има едно окуражаващо проучване, което показва, че при лечение на психоза, КБД може да бъде също толкова ефективен, колкото и съвременните лекарства, но без страничните ефекти. Тези открития имат нужда да се потвърдят.