Медицинската марихуана легално започна да се продава този вторник в аптеките из Република Чехия за пациенти, страдащи от рак, Паркинсон, множествена склероза или псориазис.
Новият закон не предвижда покритие от страна на здравната осигуровка на пациентите за марихуана, смятана от някои за едно чудодейно медицинско лекарство.


Лекарството, давано само срещу рецепта, стана легално в понеделник, но фактически беше недостъпно, тъй като повечето аптеки из бившите страни-членки на комунистическия блок, понастоящем страни-членки на ЕС, са затворени до Великден.


Първоначално за период от около една година Прага ще внася лекарството съответно от Израел или Холандия, докато Държавния Институт по Контрол на Наркотичните Вещества започне издаването на документи за местните производители за максимум от пет години.


Институтът също ще определя мястото за отглеждане на културата, както и ще организира лица за покупка на канабиса от фермерите.
Страна-членка на Европейският Съюз от 2004 година, Република Чехия предоставя един от най-либералните режими на достъп до леки наркотични вещества в Европа.


Лица носещи до 15 грама (0.53 унции) марихуана или отглеждащи до 5 растения канабис рискуват да получат само малка административна глоба — един подход, който често привлича потребители от други страни, такива като съседна Полша, където се прилагат по-стегнати законови подходи.


Годишния доклад относно наркотиците за 2011, посочва, че 16.1% от Чехите на възраст между 15 и 34 години признават да са ползвали канабис през същата година, което показва снижение от 20.3% предишната година.

 

Публикация на Агенция Франс-Прес (Agence France-Presse)
от 02.04.2013