Новият доклад на Drug Policy Alliance (DPA) показва рязък спад на броя на арестуваните за притежание на марихуана в Колорадо и подчертава положителните аспекти от декриминализацията ѝ.

Основните изводи от доклада са:

    От 2010 г. обвиненията за притежание на марихуана са спаднали с 90%; обвиненията за отглеждането ѝ – с 96%; обвиненията за търговия с марихуана – с 99%.

    Броят на съдебните дела за притежание на марихуана в съдилищата в Колорадо е спаднал с повече от 25 хил. от 2010 г. насам – от 30 428 дела през 2010 г. до едва 1922 процеса през 2014 г.

    По данни на Националната система за докладване на инцидентите (National Incident-Based Reporting System), инцидентите, свързани с употребата на наркотици, са спаднали с 23% от 2010 г., а броят на тези, които са свързани с употребата на марихуана – с 53%.

    През 2010 г. топ-5 регионите в Колорадо с най-много съдебни дела за притежание на марихуана са били: Ел Пасо, Джеферсън, Адамс, Лаример и Булдър. Броят на тези дела е спаднал с поне 83% в периода 2010–2014 г.

    За успокоение на за защитниците на правата на цветнокожите, които се опасяват от настъпването на ефекта на „нетно разширяване“ след легализирането на марихуаната, броят на повдигнатите обвинения срещу цветнокожи младежи не нараства в разглеждания период. Броят на цветнокожите, замесени в инциденти, спада от 87 на 100 хил. души през 2012 г. до 25 на 100 хил. през 2014 г.

    Расовото неравенство се запазва що се отнася до дребни обвинения и обвинения във все още незаконни дейности, свързани с употребата на марихуана (броят на обвиняемите цветнокожи е по-висок от броя на обвиняемите бели). Това се дължи най-вече конкретно на нарасналия брой обвинения за консумация на марихуана на обществени места, както и на непропорционално високата концентрация на полицейски сили в кварталите, обитавани от цветнокожи. През 2014 г. са арестувани 2,4 пъти повече цветнокожи, отколкото белокожи. Съотношението през 2010 г. е същото.

    Докладът също показва спад на арестите по обвинения за синтетична марихуана, може би защото е по-малко вероятно индивидите да прибягнат към консумацията на синтетична марихуана когато самата марихуана вече е декриминилизирана.

Според Арт Уей, щатският директор на DPA в Колорадо: „Стоплящо сърцето е да видиш, че десетки хиляди граждани на Колорадо, които иначе спазват законите, са пощадени от пародията да бъдат завързани с белезници или да бъдат съдени за притежанието на малко количество марихуана. Фокусирайки се върху публичното здраве вместо върху криминализацията, Колорадо е в по-добра позиция да адресира потенциалните вреди от употребата на марихуана, като същевременно избягва много от най-тежките аспекти на Войната срещу наркотиците.“