Хилдегард фон Бинген (1098-1179), известна също като Света Хилдегард, е немска абатиса, монахиня, мистик, писател и композитор от епохата на Средновековието. Тя пише богословски, ботанически и лекарствени текстове, песни, стихотворения, автор е на най-старата оцеляла морална пиеса и множество блестящи текстове с просветления.

Хилдегард фон Бинген е добре известна с лековитите си дарби и познания, включващи практическо приложение на тинктури, билки и скъпоценни камъни. Тя отглежда „cannabus“ в билковата си градината и го препоръчва срещу гадене и проблеми със стомаха.

В издадените си текстове върху природните науки - Physica, Св. Хилдегард посвещава цяла глава на употребите и приложенията на канабисa за терапевтични цели. В глава 11 се пише:

„Конопът е топла култура и расте там където въздухът не е нито много горещ, нито много студен, точно каквато му е природата. Семената му са здравословни и е здравословно за здрави хора да ги ядат. Лесно се усвоява от организма. Слабоумните ако се наядат с коноп могат да изпитат болка в главата. Въпреки това за тези със здрава психика и в пълно съзнание, тя не вреди. Който е сериозно болен, също може да изпита болка в стомаха, на умерено болните не причинява болка, когато се яде.

Все пак, нека всеки, който има проблеми със стомаха да сготви коноп във вода, да изцеди после водата и да постави увитото затоплено парче плат, с конопа вътре, на стомаха. Това успокоява човека и възстановява мястото. Това също лекува язви и сълзящи рани, защото топлината в конопa е темперирана.“

Писанията на Хилдегард са уникални и със своето позитивно отношение към сексуалните отношения и описанията на удоволствията от гледна точна на жената. Смята се, че книгите ѝ съдържат първото описание на женски оргазъм.

Музиката също е неизменна част от живота на Хилдегард. Тя я описва като улавяне на радостта и красотата на рая.

Света Хилдегард е от първите лица, за които процесът на канонизация е официално приложен.