Таблоидната истерия по отношение на канабиса и опасностите от употребата се засили във Великобритания след публикуването на 20-годишно проучване, проведено от професор Уейн Хол, съветник към Световната здравна организация (СЗО). Последиците от неговата публикация обаче излизат извън рамките на медийния диспут като ощърбяват най-новите изследвания и положените усилия в насоката на по-нататъшното обучение на обществото върху реалните вреди свързани с употребата на наркотици.

Проучването на професор Хол със заглавие „Какво разкриха проучванията през последните две десетилетия относно неблагоприятните ефекти върху здравето на употребяващите с нелечебна цел канабис?“ създаде малка медийна истерия във Великобритания. The Daily Telegraph и Daily Mail – „с излизаща пяна от устата“ веднага изразиха своето морално възмущение – като съответно озаглавиха медиите си със заглавията: „Ново мащабно проучване установи, че канабисът пристрастява колкото хероина“, и „Канабис: Ужасната истина“, като последното недвусмислено намеква „вижте, ние бяхме прави през цялото това време.“

Тази дневна доза всяване на страх от страна на посочените британски таблоиди, чрез празнодумство настоява, че наркотиците ще унищожат всички ни ако не отървем света от тях. И, както винаги, чрез усукване на думи, така че да се пробута техния дневен ред, се стига до следните противоречия относно:

Зависимостите

Претенцията на Telegraph, че професор Хол приравнява канабиса с хероина, когато става дума за пристрастяване, е злокачествена манипулация на думите му. Точната формулировка, която той използва, за да представи откритията си в действителност звучат така:

Ако канабисът не води до пристрастяване, тогава нито хероина, нито алкохола не водят до това.“

Тези думи по никакъв начин не приравняват до еднакви нива нито вредата, нито опасността от пристрастяване, и в нито един момент не е цитиран професора по начин, който да защити тяхното абсурдно заглавие. Следвайки логиката на техните разсъждения, отпечатаното от тях заглавие можеше да звучи и така: „Алкохолът пристрастява колкото хероина.“

Въздействието на канабиса по отношение на психичното здраве

И двата таблоида твърдят, че проучването на професор Хол открива, че канабиса предизвиква проблеми с психичното здраве. Това твърдение е представено като изявление на истината, когато то е всичко друго, но не и това.

Констатациите на професор Хол по-скоро разкриват, че връзката между употребата на канабис и психично-здравните проблеми, като например психоза и депресия, е засега неясна. Проучванията установяват, че употребата на канабис може да бъде фактор, допринасящ или увеличаващ риска от развитие на подобно състояние, но да го оформят като еднолично причинно-следствие е подвеждащо с оглед на необходимостта да се вземат предвид други променливи, като например фамилна анамнеза за психично заболяване и социално-икономическо положение. Съществуват изследвания в тази насока, но консенсус по въпроса не е постигнат, твърди професорът.

Канабисът като врата към други наркотици

В Daily Mail се твърди, че проучването показва как „канабиса... отваря вратата към твърдите наркотици.“ Това е, в известен смисъл вярно, тъй като професор Хол, анализирайки различни проучвания, открива че потребителите на канабис могат да бъдат по-склонни към употреба на кокаин и хероин.

От въпросната медия обаче не се отбелязва, че тази констатация се основава на факта, че употребяващите канабис са изложени към пазара на наркотици и/или факторите, напълно несвързани с канабиса, като „склонност за поемане на рискове или търсене на нови усещания,“ отговарящи за отделния потребител.

По този начин, фармакологичното обяснение за ескалацията в употребата на наркотици е лъжливо поставено на масата от неспособността на Daily Mail да разяснят тезата си с повече подробности, а тя предполага, че ефектът на канабиса върху потребителя само по себе си служи като портал към употреба на други вещества. Както Сано Три се изрази в миналото, ако заклеймим канабиса като портал към злоупотреба с опасни наркотици можем да направим заключението, че всеки алкохолик вероятно е консумирал и мляко в един период от живота си.

Други вреди и медийна отговорност

И Telegraph, и Daily Mail, подчертават основните констатации на Хол, че шофирането след употреба на канабис увеличава шанса от злополука, и че е потенциално вредно за развитието на бебето, ако майката консумира билката по време на бременност.

Това са два ключови елемента, които се нуждаят от разясняване.

Проблемът с отразяването на тази част, предимно от страна на Daily Mail е, че предполага, тези, които се застъпват за реформа на законите спрямо канабиса правят това на базата на предположението, че канабиса е безвредно вещество. Истината е, че всяко нещо би могло да навреди. Вярно е, има още какво да се желае по отношение на образоването на обществото по този въпрос, но текущата парадигма все още се основава на образование чрез страх и погрешни убеждения, че употребата на канабис ще доведе до абсолютна абстиненция. Медийните елементи за жалост са съучастници в затвърждаването на този нелеп (и опасен) модел на информиране.

Демонизирането на употребяващите наркотици и манипулирането на резултатите от научните изследвания с цел продаване на тиража служи само, за да се избегне открит и честен дебат за това как правилно да се намалят вредите от незаконните наркотици. Ако медиите активно продължават по тази търсеща сензацията пътека, те рискуват да останат зловредна пречка на реалния напредък.

За авторът:

Едуард Фокс е координатор на проекта за TalkingDrugs.org, уебсайт, ръководен от Release, базираният във Великобритания експертен център по въпросите за закона спрямо наркотиците. Преди това е работил като редактор и журналист в Колумбия, специализирал в областта на наркополитиката.