1. Лекува различни видове мигрена
Лечението с канабис се е доказало като много ефективно в лекуването на мигрена. Главоболията причинени в следствие на мигрена са кръвоносни по характер, като често са предшествани от вълна, характеризираща се с гадене, проблясъци на светлина, прималяване или фоточувствителност.

2. Намалява растежа при туморните образувания
Изследванията са показали, че канабиса помага в забавянето на възпроизвеждането и забавя производството на ракови клетки в тялото. Той също е и природен анти-еметик, което го прави ефективен в подтискане на гаденето и повръщането, причинени от химио- и радио-терапии. Приемът на канабис понижава и растежа на туморните образувания, също така.

3. Облекчава симптомите на хроничните заболявания
Канабиса е един от най-добрите естествени болко-успокоители, които могат да помогнат на страдащите от хронични болки да поддържат по-високо ниво на живот. Страничните ефекти често са много по-незначителни, отколкото тези на другите обичайни болкоуспокоителни лекарствени средства.

4. Предотвратява появата на Алцхаймер
Канабиса понижава появата на депресия при пациенти, страдащи от Алцхаймер, като това може да помогне на пациентите да поддържат едно по-високо ниво на мозъчна активност. Това е изключително силен начин за поддържане на коефициента на полезно действие на пациентите за по-дълъг период от време, след първия симптом на заболяване с Алцхаймер.

5. Лекува Глаукома

Някои видове на това лечебно растение показват, че потенциално намаляват количеството на натиска, който може да бъде упражнен върху оптичния нерв от страна на глаукомата; следователно, пациентите могат лесно да преустановят критичното състояние, посредством пушене или приемане на хранителни производни или лекарствени средства от марихуана.

6. Предотвратява пристъпите
Пристъпът е разновидност на епилепсията, от която страдат почти 2 милиона Американци и 30 милиона души на световно равнище. Епилепсията е състояние, в което някои от мозъчните клетки стават изключително възбудени. Хората, които употребяват марихуана за контрол на епилепсията трябва да са внимателни когато се спира приема каквито и да било таблетки контролиращи припадъците, тъй като това може да ви постави в по-чувствителна позиция спрямо пациента. Канабиса не прави изключение. Пациентите страдащи от епилепсия се съветват да упражняват внимание, когато приемат орално THC, тъй като няма достатъчно солидно знание за конвулсивните и анти-конвулсивните качества на въпросното вещество.

7. Синдром на Нарушената Концентрация (СНК) и Синдром на Хиперактивната Нарушена Концентрация (СХНК)
Много хора които страдат от СНК и/или СХНК откриват, че медицинския канабис възвръща тяхната способност за концентрация и тяхното ниво на изпълнение на специфични функции. Няма клинични изследвания върху хора, но съществуват някои начални проучвания, правени с животни, които индикират за понижаване на хиперактивността и импулсивността, посредством употребата на канабиноиди (активните лекарствени вещества в канабиса).

8. Облекчава Пременструалният Синдром
Милиони жени боледуват от Пременструален Синдром (ПМС). ПМС включва симптомите на главоболие, коремни спазми, подуване и задържане на течности. Много жени докладват, че те са опитали няколко различни медикамента, но нито един от тях не поражда такова значително облекчение, както Медицинската Марихуана. Терапията с канабис е отчела, че поражда симптоматично облекчение на всичките неприятни симптоми на ПМС.

9. Успокоява пациентите, страдащи от синдрома на Турет и Обсесивно-Компулсивното Разстройство
Известни са няколко психологични разстройства, които също са свързани с медицинските ползи от канабиса. Редовният прием на предписано количество канабис може да забави тиковете на тези, които страдат от синдрома на Турет и Обсесивно-Компулсивно разстройство (ОКР). Да, някои от качествата на растението канабис помагат на пациентите да се овладеят, когато е налице всякакво произвеждане на обезпокоителни мисли, които пораждат страх, безпокойство и превъзбудени състояния.