Общи бележки

Има сериозни различия в знанията за медицинските приложения на канабиса и канабиноидите в различни заболявания. За гадене и повръщане, свързани с химиотерапия на рак, анорексия и кахексия при ХИВ/СПИН, хронична, особено невропатична болка, спастичност при множествена склероза и при увреждане на гръбначния мозък има силни доказателства за медицинска полза. За много други показания, като епилепсия, сърбеж и депресия има много малко данни. Въпреки това, научните доказателства не са конкретна индикация за реалния терапевтичен потенциал на дадено заболяване.

Клинични проучвания с единични канабиноиди или цели растителни препарати (пушене на канабис, екстракт от канабис) често са били вдъхновени от положителни епизодични случаи на пациенти, използващи суров продукт от канабис. Антиеметичното, повишаващото апетита, релаксиращото въздействие, аналгезията, и терапевтичното използване при синдрома на Турет, са открити по този начин.

Инцидентни наблюдения са разкрили също така други терапевтично полезни ефекти. Това се случило в едно проучване с пациенти с болестта на Алцхаймер, при което основният въпрос е бил изследването на апетита стимулиран от ефектите на Тетрахидроканабинол (ТХК), където не само апетита, а и телесното тегло са се увеличили, докато обезпокоението в  поведението сред пациентите е намаляло. Откритието, че ТХК намалява вътреочното налягане е администрирано в началото на 1970-те години също така случайно. Допълнителни интересни индикации, които все още не са научно изследвани, но остават често срещани проблеми в съвременната медицина, биха могли да се възползват от лечение с канабис или канабиноиди. Поради тази причина, се разпитват лица, които употребяват канабис терапевтично за нови потенциални приложения. Те са били проведени или като устни нестандартизирани интервюта в хода на различни изследвания на държавни или научни институции (House of Lords Select Committee on Science and Technology в ОК и Institute of Medicine в САЩ) върху терапевтичния потенциал на канабис или като анонимни проучвания с помощта на стандартизирани въпросници.


Гадене и повръщане

Лечението на странични ефекти, свързани с антинеопластичната терапия е индикация, че канабиноиди помагат, с около 40 проучвания (ТХК, набилон, други ТХК аналози, канабис). Повечето проучвания са проведени през 1980 г. ТХК трябва да се дозира относително високо, така че получените странични ефекти могат да възникнат сравнително често. ТХК е по-малък от високи дози метоклопрамид в едно проучване. Не са открити сравнения на ТХК до съвременните антагонисти на серотонина. Някои скорошни изследвания са показали, че ТХК в ниски дози подобрява ефикасността на други лекарства против повръщане, ако се приложат заедно. Има данни от клинични проучвания, че канабиноидите са също ефективни при гадене и повръщане, след лъчетерапия и след операция. В народната медицина канабиноидите са популярни и често се използват в други случаи на гадене, включително СПИН, хепатит и гадене по време на бременност.

Анорексия и кахексия

Забелязва се засилване на апетита от ефекта на ТХК, наблюдавано при ежедневно разделени дози на обща стойност 5 мг. Когато е необходимо, дневната доза може да бъде увеличена до 20 мг. В едно дългосрочно проучване на 94 пациенти болни от СПИН, апетит-стимулиращия ефект на ТХК продължава в продължение на месеци, потвърждавайки повишаването на апетита е отбелязано и в по-кратко шест седмично проучване, където ТХК удвоява апетита изобразен на визуална аналогова скала в сравнение с плацебо. Пациентите са запазили стабилно телесно тегло в продължение на седем месеца. Положително влияние върху телесното тегло се съобщава и при 15 пациенти с болест на Алцхаймер, които преди това са отказвали да се хранят. В допълнение, продуктите от канабис могат да подобрят апетита при пациенти с рак и в хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Спастичност

В много клинични проучвания на ТХК, набилон и канабис се наблюдава да имат благоприятен ефект върху еластичността причинена от множествена склероза или увреждане на гръбначния мозък. Сред другите положително повлияни симптоми са болка, парестезия, тремор и атаксия. В някои изследвания се наблюдава подобряване на контрол върху пикочния мехур. Има също така някои анекдотични доказателства за полза на канабис в спастичност поради поражения на мозъка.

Синдром на Турет и други двигателни смущения

Има някои положителни анекдотични доклади за терапевтичен отговор на канабис при синдром на Турет, дистония и тардивна дискинезия. Използването при синдрома на Турет в момента се изследва в клинични проучвания. Много от пациентите постигат скромно подобрение, но някои показват значителен отговор или дори пълен контрол на симптомите. При някои пациенти с Множествена Склероза, ползи от атаксия и намаляване на треморите са наблюдавани след приложение на ТХК. Въпреки случайните положителни доклади, няма обективно отбелязан успех открит при паркинсонизъм или болест на Хънтингтън. Въпреки това, канабис продукти могат да се окажат полезни в леводопа предизвикана дискинезия в болестта на Паркинсон, без влошаване на първичните симптоми.

Болка

Големи клинични проучвания са доказали, аналгетични свойства на продуктите от канабис. Сред възможните означения невропатична болка, дължаща се на множествена склероза, увреждане на брахиалния плексус и ХИВ инфекция, болка при ревматоиден артрит, болка при рак, главоболие, менструални болки, хронично възпаление на червата и невралгии. Комбинация с опиоиди е също възможна.

Сърбеж

Според малки клинични проучвания канабиноиди взети вътрешно или външно като мехлем подобряват сърбежа по различни причини, например тежък сърбеж в хода на чернодробни заболявания.

Глаукома

През 1971 г. , по време на системно разследване на неговите ефекти при здрави употребяващите канабис, е отбелязано, че канабисът намалява вътреочното налягане. В следващите 12 години са били проведени редица проучвания при здрави индивиди и пациенти с глаукома с канабис и няколко естествени и синтетични канабиноиди. Канабисът намалява вътреочното налягане със средно 25-30 %, а понякога до 50 %. Някои не- психотропни канабиноиди, и в по-малка степен, някои не-канабиноидни съставки на растението коноп също намаляват вътреочното налягане.

Епилепсия

Употребата при епилепсия е сред най-старите исторически индикации за медицинското приложение на растението канабис. Експерименти с животни осигуряват доказателства за антиепилептични ефекти на някои канабиноиди. Антиконвулсивното действие на фенитоин и диазепам са възможни при наличието на ТХК. Според няколко конкретни доклади от 20-ти век, някои епилептични пациенти продължават да употребяват канабис за контрол на иначе неуправляемите припадъци. Употребата на канабис от време на време може да предизвика конвулсии.

Астма

Експерименти, посветени на анти-астматичния ефект на ТХК или канабис датират главно от 1970 г., и са всички с остри ударения. Ефектите на канабис цигара (2 % ТХК) или орално приемане на ТХК (15 мг), съответно, приблизително съответстват на тези, получени с терапевтични дози на общи бронходилаторни лекарства (салбутамол, изопреналин). Тъй като вдишването на канабис продукти може да раздразни лигавиците, перорално приложение или друга алтернативна система за доставка е за предпочитане. Много малко пациенти са развили бронхоконстрикция след вдишване на ТХК.

Зависимост и Оттегляне

Според исторически и съвременни случаи се съобщава, че канабиса е добро средство за борба със зависимост от бензодиазепини, опиати и алкохол. Поради тази причина някои считат растението за ефективно при отказването от наркотици. В този контекст, както на намаляването на симптомите на абстиненция и физически стрес, така и свързаните с прекратяване на злоупотребата с наркотици могат да изиграят важна роля в наблюдаваните ползите от него.

Психични симптоми

Наблюдава се подобрение на настроението в реактивна депресия в няколко клинични проучвания с ТХК. Има допълнителни доклади, които изтъкват ползата на канабиноиди в други психиатрични симптоми и заболявания, като нарушения на съня, тревожни разстройства, биполярни разстройства, психоза, шизофрения и дистимия. Според други случаи в практиката ТХК е ефективен в случаи на лечение на огнеупорни тежки компулсивни разстройства. Канабиноидите могат също така да намалят симптомите на посттравматичния стрес. Различни автори изразиха различни гледни точки относно психиатрични синдроми и канабиса. Докато едни наблягат на проблемите, причинени от употребата на канабис, други насърчават терапевтичните възможности. Много е вероятно канабис продукти да бъдат както полезни, така и вредни, в зависимост от конкретния случай.

Хиперактивност / ADHD

Канабис може да бъде полезно при пациенти, страдащи от ADHD (дефицит на вниманието и хиперактивност).

Болестта на Алцхаймер

Клинични проучвания са показали, че канабиса може да повиши не само апетита при пациенти с болестта на Алцхаймер, но също така да намалят и неуравновесеното поведение и чувство на тревога.

Автоимунни заболявания, възпаления и алергии

В редица болезнени синдроми, вторични на възпалителните процеси (например улцерозен колит, артрит), канабис продукти могат да въздействат не само като аналгетици, но също така да демонстрират анти-възпалителен потенциал. Например, някои пациенти използващи канабис съобщават за намаляване на тяхната нужда от нестероидни и стероидни анти-възпалителни лекарства. Освен това има няколко съобщения за положителните ефекти на канабиса при самолечение на алергични състояния. Още не е ясно дали продуктите от канабис може да имат значими ефекти върху причинителите процеси на автоимунните заболявания.

Различни, Смесени синдроми

Има редица положителни доклади на пациента в медицински състояния, които не могат лесно да бъдат причислени към горните категории, като хълцане, високо кръвно налягане, шум в ушите, болест на Хънтингтън, болест на Паркинсон, синдром на хронична умора, синдром на неспокойните крака и други. Няколко стотици възможни индикации за канабис и ТХК са описани от различни автори. Един такъв пример е успешното лечение на хронично хълцане, следствие на операция, където не лечението се оказва ефективно, а пушенето на канабис цигара се установява напълно да премахва симптомите.

Различни продукти извлечени от билката канабис често показват много добър ефект при заболявания с множество симптоми, които се включват в спектъра на ТХК ефекти, например  в болезнени състояния, които имат възпалителен произход (артрит), или са придружени от повишен мускулен тонус (например, менструални спазми, увреждане на гръбначния мозък), или при заболявания с гадене и анорексия придружени с болка, тревожност и депресия, съответно (СПИН, рак, хепатит С).