Съставка открита в растението канабис може да помогне със справянето с болката и да забави прогреса на болестта при пациентки лекуващи се от рак на гърдата.

Показано е, че съставката канабидиол (КБД) има анти-раков ефект в множество изследвания. В последното такова изследване проведено в Университетския Институт по Фармация Темпъл във Филаделфия, ролята на КБД в раковата терапия е обяснена доста подробно.

Водещ изследването е д-р Шон МакАлистър, който е един от първите учени, които демонстрират как КБД убива клетките на рака на гърдата и забавя туморния растеж. Сега той обяснява, как последните изследвания са показали, че КБД може не само да забави рака, но и да предотврати увреждане на нервите (невропатия) и болката причинена от традиционните химиотерапевтични лекарства.

"Смятаме, че при пациенти КБД може да третира невропатиите причинени от първите терапии и в същото време да инхибира развитието на рака."

Изследването е публикувано в британския журнал по фармакология и в него изследователите са провели множество експерименти свързани с клетъчната структура и животински модели.

Лечението с канабидиол е успяло да защити мишки от увреждане на нервите причинено от химиотерапевтичната дрога paclitaxel, без странични ефекти. Още повече, комбинирането на канабидиол и paclitaxel е имало по-силен анти-раков ефект, от колкото леченията по отделно.

Според екипът, в момента няма лечение, което да бъде ефективно в прекратяването на болка причинена от химиотерапия. Ужасни болки, особенно в последните стадии на рака, е възможно да доведе пациентите до прекратяване на химиотерапията.

Относно потенциала на КБД за борба с рака, д-р МакАлистър планира да започне първите тестове върху хора използвайки Канабидиол за лечение на агресивен рак на гърдата още другата година.

Още по темата:
1. Бъдещето на терапията на рака на гърдата се крие в медицинския коноп
2. Изследователи на канабидиола откриват ключът за изключване на агресивния ген на ракът на гърдата