Биологичните особености на конопа го правят много подходящ за намаляване на въглеродния отпечатък, тъй като отглеждането му изисква много по-малко земя и вода, в сравнение с други технически култури. 

"Имаме много причини да сме оптимисти за бъдещето на канабиса в екологичните политики", смята директорът на Института за околна среда към Оксфордския университет Майкъл Оберщайнер.

По думите му земеделските площи, необходими за производството на едно и също количество протеини, масло или биомаса от различни култури, са повече, отколкото ако се използва едно растение.

"Това би спестило и изсичане на гори за разширяване на обработваемите земи", казва още Оберщайнер. Той е категоричен, че канабисът може да подобрява качествата на почвата, върху която се отглежда, както и да абсорбира големи количества въглероден диоксид от атмосферата.

Ребека Шаман от Британската конопена асоциация обяснява, че индийският коноп може да намери много приложения  - от производството на строителни материали и биоразградими материали до автомобилната и авиационната индустрия.

Според нея досега на конопа се е гледало с пренебрежение и недоверие най-вече заради обществената стигма, свързана с марихуаната и нейните свойства като упойващо вещество. Шаман обаче е на мнение, че канабисът може да се използва и като компонент в изграждането на устойчива и екологична икономика.

"Това е един от най-многофункционалните продукти в света. Той може да замести дървото, памука и много от петролните деривати", казва още управителят на Британската конопена асоциация.

Тя дава пример с памука, който се нуждае от 14 000 литра вода за всеки произведен килограм, а конопът изисква два пъти по-малко. Освен това продукцията на тъкан от единица площ е над три пъти повече.

Can Hemp help to reverse Climate Change? | The Canni Family