Норманската катедрала в Монреале е истинското име на така наречената "Конопена катедрала". Нормандската катедрала, позната още като Дуамо на Монреале, се намира в Сицилия и има едни от най-красивите мозайки в света. Някои от тези произведения на изкуството визуализират конопеното растение.


Строителството на сградата е започнало през 1174 г. от Уилиям II, който е бил целеустремен да направи по-красива катедрала от тази в Палермо, построена от негов английски противник.



Мозайките са завършени в период от 10 години. За създаването им са използвани гръцки майстори. Личи си, че те са силно повлияни от Византийски мотиви. Основните теми са сцени от Стария и Новия завет на Библията. Те вървят в четири реда, с по две нива от всяка страна на наоса. Апсидата е доминирана от огромен портрет на Христос Пантократор.



За да се даде представа за мащаба на изображенията, малкият пръст на протегнатата дясна ръка на Христос в една мозайка е близо метър.
В апсидата има мозайки на Мадона и дете, както и различни светци и апостоли. Два големи параклиса на север и на юг от апсидата са посветени на Свети Павел и Свети Петър, със сцени от живота им. Подът на катедралата има богата настилка, а стените имат красива инкрустация. Колоните са украсени с ярки геометрични фигури.