За първи път в модерната човешка история, членове на Сената на Съединените Американски Щати въведоха закон в Конгреса, който разрешава комерсиалната продукция на индустриалния коноп.

Мич МакКонъл (Лидер на Републикаската Партия, щата Кентъки), Джеф Мъркли (Демократ от щата Орегон), Ренд Поул (Републиканец от Кентъки) и Рон Уайдън (Демократ, щата Орегон) въведоха Сенатска Поправка 359, която да коригира Закона за контролираните субстанции на САЩ като изключи промишления коноп извън дефиницията за марихуана. Мярката дава на щатските законодателни власти правото да лицензират и регулират комерсиалната продукция на конопа като промишлена и земеделска стока.

Сенатор МакКонъл е бивш противник на реформата на закона за конопа.

„Убеден съм, че разрешаването на продукцията [от коноп] ще бъде положителен напредък за фермерските семейства и икономика на Кентъки”, заяви Сенатор МакКонъл в едно свое изказване. „Оползотворяването на конопа да произвежда всичко от дрехи до хартия е реална, и ако съществува възможността да се центрира една нова домашна индустрия в Кентъки, която ще създаде работни позиции, в тези трудни икономически времена, тогава това ми звучи като нещо добро.”



Сенатският законопроект 359 е съпровождащ към законопроект 525, част от Закона за отглеждане на индустриален коноп от 2013 г. Тази мярка има 28 съставители.

Осем щата — Колорадо, Мейн, Монтана, Северна Дакота, Орегон, Вермонт, Вашингтон и Западна Върджиния — гласуват със закон промени, определящи индустриалния коноп като отделен земеделски продукт разрешавайки неговата регулирана комерсиална продукция. Абзац от HR 525/S 359 ще премахне съществуващите федерални ограничения и ще позволи на тези щати и други, правото да действат по този начин, без да влизат в противоречия с федералните закони.

Според доклад на Службата за Изследвания на Конгреса, „Съединените Щати е единствената напреднала нация, в която индустриалния коноп не е солиднo установена реколта.”

от Paul Armentano, NORML Deputy Director, Февруари 19, 2013