Семето на конопа е една от най-достъпните суперхрани у нас – евтина и за щастие разрешена за продажба в натуралния си цялостен вид. В Съединените щати, например е забранена продажбата на конопено семе в необелен вид за да не може някой да си отгледа растение от семенце, нищо, че обикновения коноп няма наркотичните свойства на марихуаната (психо-активното вещество делта-9-тетрахлоркарабинол /ТХК/ в марихуаната е до 20 процента, а в обикновения коноп до 1 процент, което прави практически невъзможно „надрусването“ с него. Изчислено е, че за да има психоактивно въздействие, трябва да се изяжда по около 2 кг конопено семе на ден), но там американците да му берат грижата… в България от всеки по-голям пазар или билкова аптека можем да си купим евтино небелено конопено семе, а в био магазините и обелено, както и конопен протеин на прах и конопено масло.

Протеинът е важен не само като градивен елемент на клетките в тялото, но и като невротрансмитер, който дава възможност на клетката да получава и предава съобщения и както е видно е от особено значение за правилното функциониране на всички органи и системи в организма. Конопеният протеин има най-високата концентрация на глобуларен едестин – цели 65% – на първо място в растителното царство, а едестинът е от особено значение за доброто функциониране на имунната система. За тялото 25-30 гр чист протеин на ден е напълно достатъчен, но дали го получаваме и още по-важно – дали го усвояваме, от това, с което се храним? Установено е, че подложените на топлинна обработка протеини, дори лесно усвоимите, се унищожават на 50 % при готвенето, освен това се знае, че животинските протеини са трудно усвоими, а задължителната топлинна обработка влошава още повече положението. Да сравним например една 200 грамова пилешка пържола (около 30 % протеини) = 60 гр протеин, с усвоимост около 20 %, следователно от нея се усвояват около 10-12 гр протеин, и 100 гр сурово конопено семе, със съдържание на около 35 % чист напълно смилаем протеин – дневната доза ни е осигурена от чиста, евтина и здравослована храна.

Друго важно качество на конопеното семе е съдържанието му на всички незаменими аминокиселини (балансиран комплекс от 18 аминокиселини, много важни за растежа в детска възраст, правилно формиране на ензими, за детоксикация, укрепване на имунитета, за гъвкавост и издържливост), незаменими мастни киселини и голям набор от минерали, необходими за здравето на човека. Незаменимите мастни киселини са мощни антиоксиданти, имат противовъзпалителни свойства, което подпомага имунната система, помагат за изгаряне на излишните мазнини като доставят леснодостъпна енергия, способстват за отстраняване на токсините, регулират хормоналния баланс, подхранват мозъка и очите и „смазват“ кардиоваскуларната система и така намаляват опасността от инфаркт. Перфектното съотношение на омега-6 към омега-3 е 3:1, препоръчвано от експерта по диетични мазнини и масла Удо Еразмус и 4:1, препоръчвано от Световната здравна организация, а при конопеното семе е 3,38:1 като това го прави единствената храна, съдържаща толкова идеално съотношение между Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. За разлика от него рибеното масло и лененото семе са богати на Омега-3, но не и на Омега-6, а ядките са богати на омега-6, но не и на Омега-3. Установено е, че консумирането на кокосово масло заедно с конопено семе увеличава ефективността на Омега-3.

Беленото семе може да се яде самостоятелно или в салати, а небеленото се накисва, за да се намалят ензимните инхибитори, после се смила с вода и се прецежда, резултата е чудесно питателно мляко. Тъй като конопеното семе е високопротеинова храна, а с протеините не трябва да се прекалява, тъй като това води до свръхподкиселяване на организма, то препоръчваната доза е 50-100 гр на ден (в зависимост от съдържанието на протеини в останалата храна), а за суператлети до 150-200 гр – става въпрос за количество небелено семе, ако е белено дозата се намалява.

РЕЦЕПТИ

КОНОПЕНО МЛЯКО

1 чаша небелено конопено семе (накиснато за 8-12 часа във вода, прецедено и добре изплакнато)
4 чаши филтрирана вода
1 щ морска или друга нерафинирана сол

Пасирайте в блендер или с пасатор семето с 1 чаша вода около 1 мин, добавете останалата вода, пасирайте още няколко секунди и прецедете през тензух или 2-3 слоя марля. Получава се много приятно мляко, което може да пиете чисто, да овкусите или да си приготвите с него шейк или зърнена закуска.

КОНОПЕНА МАЙОНЕЗА

1 чаша небелено конопено семе (накиснато за 8-12 часа във вода, прецедено и добре изплакнато)
1 чаша филтрирана вода
2 чаши олио (студенопресовано)
Сока от ½ лимон
Сол

Пригответе конопено мляко само с 1 чаша вода за да е по-гъсто, сипете го в блендер или друг съд, ако ще го разбивате с миксер, влючете блендера на средна скорост и започнете да наливате олиото на тънка струйка. Когато излеете цялото олио, увеличете скоростта и оставете да се разбива 1 мин. Изключете и погледнете сместа – трябва да е гладка, еднородна и да има мехурчета (ако се е пресякла, значи сте изсипали много бързо олиото и това може да се поправи като направите още малко конопено мляко и към него много бавно прибавяте пресечената смес). Изцедете лимона, сипете го в сместа и включете блендера на висока скорост за ½ мин. Сместа става гъста от лимона. Накрая прибавете солта и подправки по желание. Такава майонеза може да се приготви и от всякакво друго ядково мляко или още по-лесно, от готово соево мляко, каквото има във всеки супермаркет.

Добър апетит!!!

Източници: „Суперхрани – храна и лекарство на бъдещето“ Девид Улф; „Съзнателно хранене“ Гейбриел Казънс;