Легендарният нападател на Арсенал и Кристъл Палъс - Иън Райт сподели преживяванията си с билката в началото на своята кариера. Райт се присъединява към Топчийте през 1991 и става техният рекорден голаджия, отбелязвайки 185 гола за клуба. Разбира се, преди Тиери Анри да подобри неговия рекорд. Освен това той има 33 официални игри за Англия, в които е отбелязал 9 гола.

Инфарктното в случая е не вдъхновяващата игра на футболиста, а това как употребата на растението едва не му е коствала кариерата.

Вече 52 годишният футболист сподели, че е загрявал с растението през своя престой в Кристъл Палас. Конопът е бил правилният избор на Иън в продължение на около 5 години, но той набляга, че никога не се е чувствал пристрастен към растението. Приключил е с употребата на 21 годишна възраст, след една меко казано потресаваща случка.

"Започнах да пуша на около 17/18 години. На младини предпочитах пушенето пред пиенето, когато излизах да се забавлявам. Хората около които израстнах употребяваха билката от ранна възраст и понякога се получаваше като ритуал за края на седмицата."

"В нито един момент не ми дойде на ум, че е възможно да правя нещо грешно. Победихме Уест Бромич Албиън с резултат 4-1 тази неделя, целият отбор се прибра в съблекалните във въодушевено настроение и тогава дойдоха от допинг комисията."

"Това бе първият път, когато ги видях и се паникьосах вътрешно - бях пушил канабис по-малко от 24 часа преди мача и ако този тест излезеше позитивен - край с моята кариера!"

"Бях парализиран, когато господинът от комисията каза - 'Тест за наркотици - Марк Брайт, номер 9'. Бях сигурен, че ще последва моят номер 10, но уви беше номер 11 - Фил Барбър."

"Седнах си на мястото.. или може би припаднах там.. и си помислих - някой ме гледа от горе и сега го знам!"



Райт е бил играч на Уест Хям, Нотингам Форест, Селтик и Бърнли. Дори днес, той още не иска да си представя, каква щеше да бъде реакцията на неговите близки и роднини ако нямаше този късмет.